Tamní hasiči se rozhodli totiž uspořádat pravé vepřové hody s českou zabijačkou. „Prase mělo zhruba 160 kilogramů. Svěřili jsme ho do rukou místního „všeuměla“ Václava Kulhánka, který byl se svojí ženou duší celé Ježovské zabijačky,“ říká spoluorganizátor akce Jan Bláha.

„Všude po okolí se pořádají různé hody a zabijačky. Proto jsme se v hospodě u piva dohodli, že si nefalšovanou zabijačku také uděláme. Sehnali jsme prase, vybrali termín a dali jsme se do práce. VJežovech už téměř nikdo prase nechová a dnešní mládež skoro ani neví, jak taková zabijačka vypadala. My starší máme alespoň možnost sejít se a zavzpomínat, protože za našeho mládí byla taková akce vždy velikou událostí i svátkem,“ pokračuje Bláha.

„Udělali jsme si všechny tradiční laskominky jako jelita, jitrnice, tlačenky. Byl ovárek i guláš a polévka. Každý, kdo měl chuť, mohl přijít ochutnat,“ potvrdil Kulhánek.

V Ježovech zabijačku pořádali poprvé a měla velký úspěch. Připraveny byly totiž i harmoniky, a tak se v tamní hospůdce kromě hodování i zpívalo a hrálo.
Místní ženy se pustily do krájení masa, špejlování i do výroby všech pochutin. Práce jim šla pěkně od ruky.

„Myslíme si, že se vše vydařilo, že lidem chutnalo a že když budeme všichni za rok zdrávi a živi, že se do této akce znovu pustíme. Na vesnici je třeba, aby se něco dělo a lidé měli možnost se scházet,“ dodal Bláha.