Nemos má od Sušice pronajatou nemocnici na 25 let, i tak ale není městu její chod lhostejný. „Hlavním důvodem, proč nebyla změna povolena, byla obava zastupitelů z omezení akutní chirurgie v Sušici. Na odmítnutí, neboli doporučení správní radě nemocnice, má zastupitelstvo právo, na druhou stranu mám obavu, zda odmítnutí je řešení, to ale ukáže čas. Teď je řekněme míč na straně provozovatele, uvidíme, jak se s tím vyrovná,“ řekl Deníku starosta Sušice Petr Mottl.

CHYBÍ PERSONÁL

K zavedení jednodenní chirurgie měla nemocnice své důvody, především personální. Navíc chtěla operativu i rozšiřovat. „Na chirurgii děláme nyní okolo 50 operací měsíčně, z toho je zhruba polovina plánovaných a polovina akutních. Podle plánu chceme v našem jednodenním modu dělat přes sto operací měsíčně. Akutní operace se budou provádět ve Strakonicích a v Klatovech. Navíc ale chceme dělat gynekologické a ortopedické výkony,“ vysvětloval důvody zavedení jednodenní chirurgie ředitel nemocnice Martin Straka.

Za výborné výsledky v sezoně 2016/2017 v barvách Škody Plzeň byli na klatovské radnici oceněni starostou města Rudolfem Salvetrem odchovanci klatovského hokeje.
FOTO: Starosta Klatov ocenil hokejové šampiony

Tyto plány jsou však prozatím smeteny ze stolu, jelikož zastupitelé města nechtějí přijít o akutní chirurgickou péči. Důvodem je i to, že jde o lokalitu Šumavy, kam směřuje během roku mnoho turistů, kteří by stejně jako obyvatelé Sušicka museli jezdit až do nemocnice v Klatovech. Během jednání se zastupitelé přikláněli k tomu, aby akutní péče v sušické nemocnici zrušena nebyla, na druhou stranu ale nebyli ani proti tomu, aby byla zavedena jednodenní, ale ne na úkor akutní. Po několikahodinovém jednání byl vyřčen ortel: změna smlouvy se dělat nebude. A tak musí Nemos zajistit provoz akutní péče dál.

HLEDÁNÍ ŘEŠENÍ

„Celý průběh je pro mě signálem, že město a veřejnost má zájem o nemocnici, a to je v pořádku. Je třeba posílit komunikaci, vysvětlovat. Myslím si, že projekt jednodenní chirurgie není špatný pro budoucnost nemocnice, myslím si, že je dobrý i pro občany. Nicméně rozhodnutí respektujeme,“ okomentoval výsledek jednatel skupiny Nemos David Soukup.

Nyní se dle jeho slov musí vypořádat se současnou situací, zintenzivnit komunikaci s městem, hledat řešení. „Projekt jednodenní chirurgie je na stole stále, teď ale musíme respektovat to, že souhlas k tomu není a vůle zastupitelů a občanů je udržet akutní chirurgii. Nejde ale o to udržet nebo neudržet, my bychom ji taky chtěli dál dělat, ale bohužel vidíme objektivní problémy, které se musí řešit. Snad se to podaří. Možná to bude impuls k tomu, zkusit to řešit jinak a najít shodu. Zastupitelstvo se vyjádřilo jasně, tak si z toho vezmeme nějakou zpětnou vazbu a budeme hledat řešení, co je v nemocnici možné udělat. Nyní bude složité realizovat i další rozvoj nemocnice. Budeme upínat síly na akutní péči, tak síla něco rozvíjet bude menší,“ uvedl Soukup.

Cíl 51. Rallye Šumava Klatovy.
Startují Rallye Šumava Klatovy a Historic Vltava Rallye