Už toho máme dost. Nechceme se doma bát. Ať se vrátí, odkud přišli. To se stále častěji ozývá na Klatovsku, kde se lidem nelíbí, že se do jejich okolí přistěhovávají problémoví lidé z jiných částí republiky. Někde už začali jednat. Například v Janovicích nad Úhlavou, kde je lidem trnem v oku velká sociální ubytovna, už vzniká petice adresovaná vládě. A bránit se chtějí starousedlíci i jinde, protest se údajně chystá například v Klatovech.

Houstne atmosféra

Dezider Kukurica se do Klatov přistěhoval vloni z Vimperka. „Léčil jsem se s tuberkulózou v Janově a později v Českých Budějovicích. Pak jsem neměl kam jít, tak mi syn zařídil bydlení tady v Klatovech v bývalém Kozaku. Mám tu garsonku, " řekl Deníku starší Rom, který nepopírá, že ví, jak vypadá vězení zevnitř. Práci nemá, žije ze sociálních dávek.

On i jemu podobní ale nejsou v regionu právě vítaní. Atmosféra houstne například v Klatovech, kde se městem už týdny jako blesk šíří zpráva, že se tam mají brzy přistěhovat tři stovky nepřizpůsobivých. Na redakci Deníku se kvůli tomu již obrátily desítky Klatovanů. Někteří si myslí, že je tam láká radnice kvůli tučné provizi, jiní, že je tam chtějí přivést majitelé sociálních ubytoven, a to také kvůli zisku. Všichni, s nimiž Deník na toto téma hovořil, se shodují – nechceme je tady. A mnozí se chtějí bránit. Ve městě zaznívají hlasy o pochodu, ale i o jiné formě protestu. „Na květen se prý chystá nějaká akce. Obchodníci by snad měli dokonce na hodinu zavřít své krámy," řekl Deníku pod příslibem zachování anonymity jeden z klatovských podnikatelů. Tuto informaci ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil.

Celou reportáž si přečtete v pátečním Klatovském deníku