Taková informace se šíří v těchto dnech mezi lidmi na Klatovsku. Deník ji poprvé zaznamenal na shromáždění v Klatovech, kde některé skupinky lidí vykřikovaly: „Sejdeme se příště v Janovicích." Jenže jsou to zřejmě jen fámy. Nikdo žádný plakát, email či psanou výzvu zatím neviděl ani nedostal.

Janovičtí proti nepřizpůsobivým občanům bojují už dlouho. Ve městě totiž mají dvě soukromé ubytovny. Jedna je v centru města a druhá pak v bývalých kasárnách. Nepřizpůsobiví občané ztrpčují život nejen v samotném městě, kde se musí často řešit různé rvačky, krádeže a další incidenty, ale problémy způsobují i v okolí a dokonce až v Klatovech. V Janovicích dokonce vznikla petice, kterou podepsalo více než dva tisíce lidí.

„I když máme v ruce petici s více než dvěma tisíci podpisů, nikde nám nechtějí pomoci. Obrátili jsme se na různé úřady a instituce, ale zatím bezvýsledně," potvrdil starosta Janovic nad Úhlavou Michal Linhart.

„Pracuji v obchodě, lidé si samozřejmě povídají, co se kde zase stalo, ale o žádné chystané akci se nemluví," uvedla prodavačka v janovickém obchodě Marcela Hieková.

Ani senior Oldřich Dvorský, který se pohybuje po městě a je často mezi lidmi, nezaznamenal žádné informace, které by veřejnost měly svolávat na nějakou protestní akci. A je to prý dobře. Tyto věci se podle něho mají řešit v klidu a s rozumem.

V Janovicích oslovení občané však přiznávají, že trpět chování nepřizpůsobivých občanů ve městě nechtějí. Ve městě se rozmáhají krádeže, nepřizpůsobiví posedávají v centru města a maminky se bojí pouštět své děti ven. Problémy jsou prý i mezi dětmi ve školách. Veřejně se svým celým jménem však nikdo tyto případy do novin komentovat nechce. Zda by obdobná akce jako v Klatovech měla v Janovicích smysl, prý lidé nedokáží posoudit. Rozhodně by ale takové shromáždění nebylo poklidnou záležitostí. Emoce jsou prý rozvířeny na obou stranách. Žádná demonstrace se ale zřejmě jen tak konat nebude.
„Chtěla bych veřejnost ubezpečit, že Policie ČR nemá v tuto chvíli žádnou takovou akci v Janovicích a okolí hlášenou," řekla Deníku okresní policejní mluvčí Dana Ladmanová.

„Nedostal jsem zatím žádnou informaci o tom, že by se něco podobného jako v Klatovech mělo v Janovicích konat," uvedl Linhart.