Oblíbené ovoce si mohou lidé nejen nakoupit, ale na některých místech také sami natrhat. Prodejci jahod letos hlásí extrémní zájem zákazníků, někteří ale také menší úrodu než v předchozích letech.

Útokem vzali milovníci jahod největší plantáž na Plzeňsku v Radčicích. Její majitel pořádá v současné době samosběry obden. „Hlavní sezona ještě nenastala, teprve se pořádně oteplilo. Jahody potřebují ještě tak tři až čtyři dny slunce a tepla. Tento týden tedy prodáváme každý den jahody trhané a lidé si je mohou přijít sami natrhat ve čtvrtek a pak v sobotu. Od příštího týdne předpokládám, že samosběry budou každý den. Vše ale záleží na počasí,“ sdělil majitel jahodárny Oldřich Kříž.

„Zatím fungujeme pouze na třetinový výkon; počítám, že příští týden bude jahod dvakrát až třikrát více,“ dodal Kříž.

Ilustrační foto.
Školy se potýkají s nedostatkem místa i učitelů. Ale jen někde

Podle majitelky Zahradnictví u Růženky v Lomci u Klatov Růženy Jelínkové velká část úrody letos zmrzla. „Odhaduji, že nám umrzlo tak čtyřicet procent jahod. Mohou za to ranní mrazíky,“ řekla Deníku Jelínková.

Ta každý rok prodává jahody trhané a pořádá samosběry. „V letošním roce je zájem obrovský. Samosběry ale zatím ještě nefungují, jahody zrají pomalu. Musíme počkat, až se oteplí,“ dodala Jelínková.

MRAZY NIČÍ ÚRODU

Také klatovská Jahodárna Pavel Bonk hlásí letos nižší úrodu. „Část jahod zničily mrazy, přesto jich budeme mít pro zákazníky dostatek. Pozoruji, že zájem je rok od roku větší,“ konstatoval Bonk.

Ani u něj si však zatím zákazníci jahody sami nenatrhají. „Musíme počkat, až bude více zralých jahod. Pokud bude teplo, do týdne jsou zralé. Zatím prodáváme pouze jahody námi natrhané,“ doplnil podnikatel.

Rovněž v jahodárně ve Vránově u Staňkova na Domažlicku přišli kvůli mrazům o část úrody. Podle majitele Tomáše Balouna si lidé budou muset na červené plody ještě počkat. „Jahody jsou nakvetené, první zákazníky přivítáme zřejmě až za deset dní,“ sdělil Baloun s tím, že se specializují výhradně na samosběry.

Techmania Science Center v Plzni je opět otevřená pro veřejnost a láká mimo jiné na expozici s termokamerou, kterou instalovali odborníci z výzkumného centra NTC Západočeské univerzity.
Techmania se opět otevřela, láká na termokameru a nový film