Dům dětí v Nýrsku vyhlašuje táborů hned několik. Děti si mohou vybrat zaměření na florbal, tancování, gymnastiku či cyklistiku, v rámci jednoho tábora se vyjíždí i do Německa.

Například minulý týden se dívky zúčastnily tanečního soustředění. „Během celého týdne se děvčata naučila celkem čtyři sestavy různých žánrů. Vyzkoušely si orientální tance, aerobik, latinskoamerické tance, roztleskávání a mažoretky. Na konci týdne rodičům předvedly závěrečné vystoupení, které se jim opravdu velice povedlo. Děvčata tak ukázala, že i během pěti dnů se lze hodně naučit." chválí mladé tanečnice Eva Bělohoubková, jedna z vedoucích tanečního tábora.

Tento týden se konal v Nýrsku tábor s názvem Bojové sporty a sebeobrana a zároveň Indiánské léto. „Bojové sporty jsou tu letos prvně, dětem se ale zatím líbí. Vždy se sejdeme kolem osmé hodiny ranní a společně se přesuneme do sálu nebo tělocvičny. Poté už se koná čistě program, který je pro tábor vytvořený. Děti se tento týden učí základy sebeobrany, karate a poznávají další bojové sporty. Po obědě pak mají děti odpočinek a hrajeme společně hry," popisuje denní program David Křížek z Nýrska, vedoucí tábora bojových sportů. „Moc se mi tady líbí, mám skvělého vedoucího, je s ním velká sranda. Učíme se sebeobranu, kdyby nás někdo chtěl napadnout," upřesňuje Radek Sýkora z Nýrska.

Bojové sporty ale už zdaleka nejsou jen výsadou chlapců. „Mám tady kamarádky, společně cvičíme a hrajeme si. Domů se mi vůbec nechce," poznamenává Natálka Libermannová, která do Nýrska dojíždí ze Zelené Lhoty.  Anička Mlčochová z Litvínova to má ovšem domů ještě dál. „Já jsem tady se sestrou na prázdninách," objasňuje Anička, kterou nejvíce baví vybíjená a karate.

V Nýrsku ale vedle bojovníků tento týden nalezneme i indiány. „Děti ze sebe nejprve indiány vytvářely, pomalovaly si totem, vytvořily speciální trička, zvolily si jména. Teď postupně naplňují filozofii indiánů, čeká je například střílení z luků," popisuje činnost druhé skupiny Křížek.

Mnoho dětí je rozhodnuto, že zkusí ještě další tábor. „Určitě půjdu ještě na nějaký další tábor, ale zatím nevím, který bych si vybral," uvažuje Jakub Hovorka z Vranova.
Například hned příští týden je na programu turistika. „Všichni doufáme, že nám počasí bude přát trochu více," doufá Křížek. Klárku Širajovou z Dešenic ale počasí tolik netrápí. „Mám tu plno kamarádů, všichni společně hrajeme. Vlastně nám ani nevadí, že venku prší."

V Klatovech tento týden konal příměstský tábor s názvem Ve vodě a v lese. Skupinka tak nevlídné počasí vyřešila výletem do bazénu ve Kdyni. „V bazénu to bylo zatím nejlepší," pochvalují dobrý plán Marek Prokop z Klatov s kamarádem Patrikem Bauerem z Mochtína. „Ve středu jsme byli v lese v Neznašovech, kde jsme stavěli domečky zvířátkům. „Byli jsme například  v aquaparku v Plzni, kde budou děti soutěžit o medaile v různých disciplínách. Děti se tak utkaly v jízdě na tobogánu, ověřily si, jak dlouho vydrží pod vodou nebo jak rychle uplavou 25 metrů. V pátek vše zakončíme putováním podle azimutu a budou hledat poklad.Nakonec si opečeme buřty," popisuje Jitka Šteflová z DDM Klatovy.

Další týden se v Klatovech uskuteční příměstský tábor, tentokrát na téma Asterix a Obelix. V srpnu se chystá Hvězdná brána či Pod pláštěm Rumburaka.

Kristýna Němcová