Už deset let se drží na špici v regionu dětský pěvecký sbor Berušky, který působí na Základní škole Klatovy v Čapkově ulici. Na krajské přehlídce dětských školních pěveckých sborů v Rokycanech opět získal zlaté pásmo.

„Na přehlídku jezdíme velice rádi. Nejen proto, že tam máme úspěchy, ale je tam vždy výborná atmosféra. Sbory se navzájem podporují a porota je velmi příjemná. Ne proto, že by nám nevytkla nějaké nedostatky, ale proto, že veškeré pochvaly nebo výtky říkají v soukromí, takže nejsou obavy, proč tam nejezdit," uvedla sbormistryně Dana Martinková.

Letošní ročník byl stejně bohatě obsazený jako všechny předešlé. Soutěžilo se v několika kategoriích. Berušky patří do kategorie sborů ze základních škol žáků od 1. do 5. ročníku. Do soutěže bylo přihlášeno šest sborů, které se umístily od bronzového do zlatého pásma. „Byla jsem velice ráda, že už jsme deset let špičkou v této kategorii," neskrývala radost Martinková.

Ani tak ale do celostátního kola Berušky nepostupují, protože tam je ze všech kategorií nominován jen jeden sbor, který reprezentuje Plzeňský kraj.

Jednou z Berušek je Veronika Osangová z páté třídy, která překvapila svojí otevřeností i sbormistryni. „Bylo to tam hezké. Jezdím tam už od druhé třídy, takže už jsem to dobře znala a neměla jsem žádné velké obavy. Ani jsme moc netrénovali, protože všechno hned umíme. Vítězství bylo překvapivé, ale on ten pád stejně někdy přijde," řekla Veronika, a poté vypukl smích a nechybělo ani zaťukání, aby se to nevyplnilo.

Předsevzetí si dala další ze zpěvaček Alena Klingerová z třetí třídy. „Byla jsem na soutěži podruhé a líbilo se mi tam. Ráda zpívám, takže jsem obavy neměla. Přivedla mě k tomu sestra, protože ta už do sboru chodila. Tak jsem chtěla taky. Je super, že jsme vyhráli a určitě se o to pokusíme i příště," slíbila Alena.

Na soutěži měly Berušky i svůj doprovod. Na klavír hrál učitel Jaroslav Pleticha, na bicí učitelka Marie Zwiefelhofferová a žákyně Eliška Voráčková.

V Rokycanech soutěžily také sbory ze základních uměleckých škol současně se základními školami, kde je rozšířená hudební výchova. Ty byly rovněž rozděleny do dvou kategorií – od 1. do 5. třídy a od 6. do 9. třídy. V nižší kategorii soutěžilo pět sborů, a tam se dařilo dalšímu klatovskému sboru – Sedmikráskám, které získaly rovněž zlaté pásmo.