Oproti minulému roku však úředníkům při volbách do poslanecké sněmovny nebude pomáhat armáda. Do terénu tak vyrazí pouze úředníci. „Dělali jsme si průzkum a zatím to vypadá, že dostatek úředníků mít budeme. Musíme ale doufat, aby nám svou účast před volbami někdo nezrušil. Máme sice pár náhradníků, ale že by bylo lidí nadbytek, říci taky nemůžeme,“ popsal situaci Nový.

V každém okrese, vyjma Klatovska, bude působit jedna speciální komise složená ze tří úředníků. „Na Klatovsku budou mít voliči k dispozici takové komise dvě,“ informoval.

Lékař Roman Lanzendorf dostal vyznamenání za statečnost od hejtmanky Plzeňského kraje Ilony Mauritzové.
Důležité je zachovat chladnou hlavu, říká lékař, který zasahoval v Milavčích

Specifická komise bude odbavovat voliče převážně v drive-inech, kam lidé, kteří jsou covid pozitivní nebo v karanténě, přijedou vlastním vozem. „Za voliči, kteří nebudou moci dorazit automobilem, přijedou úředníci po předchozí telefonické domluvě až domů s přenosnou urnou. V případě potřeby budou obsluhovat rovněž pobytová zařízení, která budou kvůli covidu uzavřena,“ uvedl vedoucí odboru s tím, že na krajském úřadě bude pro tyto účely zřízena sčítací komise.

Volební drive-in centra fungují tak, že volič k nim přijede autem. Komisař oblečen ve speciálním obleku a s ochrannými pomůckami si ověří jeho totožnost a občan skrze okénko odevzdá do urny obálku s hlasovacími lístky.