Hygienická stanice v Klatovech po dlouhých letech mění svoji adresu. Z budovy v těsném sousedství Klatovské nemocnice se stěhuje do objektu v Randově ulici, kde v minulosti bylo sídlo obvodního oddělení policie.

Objekt, kde Krajská hygienická stanice (KHS) Plzeňského kraje, územní pracoviště Klatovy, dosud sídlila, patří Zdravotnímu ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. Jenže u něj došlo od 1. ledna letošního roku ke značným změnám. Klatovské pracoviště bylo v zredukované podobě přestěhováno z Plzeňské do Masarykovy ulice a sušické pracoviště bylo zrušeno a nahrazeno právě pracovištěm v Klatovech. „K přesunu v Klatovech došlo z důvodu, že Klatovská nemocnice změnila způsob vytápění a my bychom museli rekonstruovat celou větev vytápění na vlastní náklady, což by bylo velice nákladné," vysvětlil důvody stěhování Karel Maxa ze Zdravotního ústavu, což jsou, laicky řečeno, laboratoře.

Nahradí policii

Právě vysoké náklady na vytápění, které by musela vynaložit, byly důvodem stěhování i KHS. Jako nové sídlo si vybrala bývalou budovu obvodního oddělení policie v Randově ulici. „Tento objekt nám vyhovuje, před stěhováním bylo potřeba udělat jen drobné úpravy. Celkové náklady na stěhování nejsou zatím vyčísleny, budeme ale dělat vše pro to, aby byly co nejnižší," informoval Deník náměstek ředitele KHS Plzeňského kraje Michal Bartoš.

Stěhování začne v pondělí 27. ledna a po celý týden bude značně omezen provoz dosavadního pracoviště v Plzeňské ulici. Plně by měla „hygiena" začít na novém místě fungovat od pondělí 3. února. „Myslím, že nové prostory jsou pro veřejnost lepší," dodal Bartoš.

Obyvatele Klatovska, kteří byli po dlouhé roky zvyklí na to, že hygieniky našli hned vedle nemocnice, jejich stěhování překvapilo. „Na jednu stranu je možná dobře, že jsou blízko náměstí, a ne někde na výpadovce, na druhou stranu je ale do ulice, kde budou sídlit, zákaz vjezdu, což není pro takovou instituci optimální," myslí si Karel Novák.