„Můj manžel je úplně posedlý. Houbaření je jeho koníčkem a tak než se stačím otočit, je prč a vrací se s košíky plných hub. Už mu i nadávám, protože to čištění a krájení mi leze už na nervy. On si však nedá říci,“ stěžuje si Valentýna Boudová z Klatovska.

„Na začátku minulého týdne jsme přinesly jen tak trochu na smaženici, teď během hodiny jdeme z lesa s plnými košíky. Nejraději hledám na okraji lesa v trávě a při lesních cestách, kde je vlhko. Na jednom místě bylo i pětadvacet hříbků,“ svěřila se Lenka Petrovská.

„Na houby se musí brzy ráno. Já z lesa nejdu, dokud nepřinesu pěkný úlovek. To lezu i po kolenou v houštinách a věřte nebo ne, opravdu se to vyplatí. Mám už svá místa na kde se prostě pokaždé vracím a vždycky tam najdu. Teď ale nemá cenu do lesa chodit. O víkendu to v našich lesích vypadalo jako na Václavském náměstí. Lidé se prostě zbláznili,“ říká nadšený houbař Jaroslav Kasl.

Svůj úlovek z lesa přinesla i kbelská hostinská Jana Raschtová. Ta houby nasuší a navaří houbovou omáčku. Podle mykologů však houbařská sezóna teprve přijde. Máme ji čekat až s počátkem září.

Koše se plní nejen nadšeným houbařům, ale i těm příležitostným. Vlhké počasí je prý doslova ideální pro kvalitu podhoubí. „Roste všechno na co s vzpomenete. Klouzky, křemenáče, hřiby, lišky, prostě všechno nač si vzpomenete,“ říká Jaroslav Kasl. Houby začaly růst díky deštivému počasí v minulém týdnu. Houbaři si na své přijdou i v dalších dnech. Hub je totiž dostatek. V lese si prostě nyní přijde na své úplně každý. O

dborníci ale varují příležitostní houbaře před tím, aby si každou houbu dobře prohlédly. Klidně totiž může dojít k jejich snadné záměně. „Zatím jsem nezaznamenal informaci o tom, že by se v Klatovech objevil případ otravy z hub. Minulou středu jsme ale ošetřili dva pacienty pro podezření na otravu po konzumaci hub. Otrava se však neprokázala,“ informoval lékař Záchranné služby v Klatovech Jan Zahradník.

„Houby jsou dobré jak sušené, tak je dáváme i do mrazáku. Pod maso se vždycky hodí,“ říká Mirka Nováková.