Lidé začali z lesů nosit křemenáče, hřiby, masáky a další houby. Objevují se bedly i žampiony, což není v tuto dobu vůbec obvyklé. Může za to počasí. Po chladných vlhkých dnech přišlo oteplení, které dělá s podhoubím zázraky.

„Já vyšel do lesa jen nakouknout tady u Biřkova a přinesl jsem během chvilky podubáky a hřiby kováře. Doma byli všichni překvapeni z toho, co jsem přinesl. Babička mi alespoň uvaří houbovou omáčku. Už se na ni opravdu těším,“ pochvaluje si houbař Václav Winter.

V lesích je podle milovníků houbaření dostatek vláhy a teploty příliš neklesají, což jsou pro růst hub naprosto ideální podmínky. Nejlépe se prý nyní houbaří v nižších a středních polohách.

„Houby rostou asi jen místy. Zatímco jindy jsme u nás na Měčínsku už dávno houby sbírali, letos jsem kromě několika bedel nic nenašla. Určitě to ale nevzdávám, protože je pro růst hub i samotné houbaření ideální počasí,“ říká houbařka z Hráze u Měčína Miroslava Stuchlová.

Na houby zatím neměli štěstí ani houbaři na Sušicku. Opakem je ale okolí Nýrska. „Vyrazili jsme na houby s kamarády hned v neděli ráno do lesů u Dešenic. I když jsme nevěřili tomu, že něco najdeme, protože tady bývají houby až déle, vůbec jsme brzkého vstávání nelitovali. Přinesli jsme podubáky a pár hříbečků. Jsou i lišky, ale ty moc nesbíráme. Hned byla k obědu pravá šumavská smaženice. Houby už začínají růst, a tak vyrazíme určitě znovu,“ potvrdil František Hora.

Podle klatovského mykologa Svatopluka Jána jsou podmínky pro houbaření v našem regionu naprosto ideální. „Další vývoj sezony bude závislý ale na počasí. Pokud nám vydrží tropické dny příliš dlouho, může se stát, že nám vše uschne. Teď máme v lesích zaděláno na dost slušnou úrodu,“ míní Ján. V lesích se objevují i další dobré houby jako penízovky, špičky obecné, čirůvky. „Při jejich sběru ale musíme být hodně opatrní. Rostou totiž už i houby jedovaté, které jsou bohužel s nimi často zaměnitelné,“ doplnil mykolog Ján.