„Je citelně znát, že se horko na lidech podepisuje. Především na seniorech, kteří mají se zvyšujícími se teplotami zdravotní potíže,“ uvedla mluvčí krajských záchranářů Mária Svobodová.

„V kraji evidujeme denně v průměru zhruba dvě desítky výjezdů navíc oproti standardnímu počtu. Do výjezdů se dnes promítá nejen kolaps z horka u lidí s chronickým onemocněním, řešíme ale také covid,“ dodala mluvčí.

Extrémní vedra se lidé snaží přečkat u vody. Plzeňský bazén na Slovanech navštěvují v těchto dnech až tři tisíce lidí denně. „Nejvyšší návštěvnost míváme od půl třetí do sedmi hodin večer. Denně se nám na bazénu protočí dva a půl až tři tisíce lidí. Plno máme v posledních dnech také na bazénu na Lochotíně, tam v současné době funguje pouze venkovní bazén,“ zhodnotil ředitel plzeňských městských bazénů Tomáš Kotora.

Tropické teploty posledních dnů přilákaly lidi k vodě. Plavecký areál v Plzni na Slovanech nabízí osvěžení ve všech bazénech a navštěvují jej stovky plavců denně.
V Bolevci bylo 36,6 stupňů, nejvíce za dobu měření. Rekord kraje to ale není

„Návštěvníkům bych doporučil sledovat naše facebookové a webové stránky, kde se dozví veškeré informace nejen o provozu bazénů. Lidé často volají a ptají se, nicméně pokladní mají v těchto dnech opravdu plné ruce práce s příchozími návštěvníky, které se snaží co nejrychleji odbavit. Takže je lepší sledovat aktuální informace on-line,“ řekl Kotora.

Klesá spotřeba piva

Hospodští se v současných tropických dnech snaží lidem krom piva nabízet i nejrůznější alternativy. Pokud totiž venkovní teplota překročí tropickou třicítku, spotřeba piva v podnicích klesá. „Je známo, že nejlepší teplota na pití piva je 26 stupňů. Když překročí 30 stupňů, je to pro prodej piva kontraproduktivní,“ uvedl Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska, která v Plzni provozuje Potrefenou Husu, Plzeňku, Lékárnu, Sokolovnu Bolevec a Kozlovnu.

Požár lesa na Domažlicku.
U Kozojed hořely stohy slámy, u Nedražic obilný lán, na Domažlicku les

„V prvních dvou týdnech v červenci navíc hodně lidí odjíždí na dovolené, vyhledávají více koupaliště než restaurace, takže toto období je pro hospodské obecně vždy slabší. Když už ale lidé do hospody zavítají, volí často ochucená, nealkoholická piva nebo domácí limonády. Obecně platí, že v horkých dnech 'frčí' studené a kyselé, hodně například perlivé vody s citronovou příchutí. Studené produkty prostě vládnou. Snažíme se vždy vymýšlet něco inovativního – v naší pražské restauraci tento týden například nabízíme studenou melounovou polévku, která je obrovským hitem,“ řekl Kastner.

Horko bude dál

Horké dny nás čekají i dál, teploty už ale nebudou tak extrémní, jako tomu bylo do středy. „Počasí na pátek slibuje jasno až polojasno s teplotami 28 až 32 stupňů. V sobotu se počasí trochu zkazí, od rána se bude objevovat občasný déšť, ojediněle i bouřky. K večeru budou srážky ustávat. V neděli už nás čeká zase jasno až polojasno s maximy do 31 stupňů. Příští týden slibuje podobná čísla,“ informovala Jana Adamovská z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.