Na digitalizaci a modernizaci kina měli už Horažďovičtí přislíbenou dotaci ve výši zhruba 750 tisíc korun. „Celkové náklady byly ovšem přibližně 4,5 milionu korun a investovat miliony do digitalizace a modernizace kina se nám vzhledem k tomu, že je tam zatím plno nejasností, zdálo jako poměrně riskantní krok. Takže jsme si řekli, že raději ty peníze investujeme nyní do různých oprav a s kinem počkáme,“ uvedl starosta Horažďovic Michael Forman. Městu se zatím nepodařilo pro kino najít provozovatele nebo nájemce, není také jasné, kolik by město muselo na provoz kina každoročně přispívat. „Takže nakonec rada města řekla, že bez vyjasnění těchto věcí digitalizaci a modernizaci kina nepodpoří. Počkáme, až bude jasná vize, až bude vybrán architektonický návrh a bude jasnější, jakým směrem se kino bude ubírat, jestli tam nebude například zapotřebí zásah do oblasti promítacího plátna,“ doplnil Forman.

Architektonickou soutěž plánují Horažďovičtí zvládnout během letošního podzimu. „Dolaďujeme poslední věci s komorou architektů, uzávěrka soutěže by měla být na podzim. Protáhne se to přes komunální volby, ale prostě to tak časově vyšlo, koneckonců náhradníci v hodnotící komisi jsou potenciálně všichni lídři kandidátek,“ uvedl Forman s tím, že jakmile bude vybrán vítězný návrh, může se začít pracovat na projektové dokumentaci. „Bude třeba územní rozhodnutí, protože tam bude expanze prostoru kina, ale neměly by tam být žádné problémy ohledně životního prostředí nebo dopravy, takže by to mělo jít celkem jednoduše, že by projektová dokumentace se stavebním povolením mohla být třeba během roku a půl,“ nastínil možný časový plán Forman.

Ilustrační foto.
Ceny staveb rostou, firmy nestíhají

Kromě kina by měla v budově fungovat nově například městská knihovna. „V zadání architektonické soutěže máme kino, je tam přesun knihovny, je tam nějaké vnitřní dětské hřiště, veřejný prostor, kde si budou moci matky v zimě posedět s dětmi, samozřejmě jsou tam nějaké přidružené veřejné prostory pro knihovnu i obecně pro veřejné využití, sociální zařízení pro veřejnost a dali jsme architektům i trochu volnost, pokud se jim tam vejdou komerční prostory, ať je tam dají také. Očekáváme, že nějaký zajímavý návrh ze soutěže vybereme. Nejsme sice velké město, ale je to velký centrální prostor na průtahu městem, velká křižovatka, východ z náměstí, nějakou prestiž to místo určitě má a očekáváme, že se do soutěže přihlásí i renomované architektonické kanceláře,“ uzavřel Forman.

Oslovení obyvatelé města by obnovu kina přivítali. „Ve městě velikosti Horažďovic by kino být asi mělo. Ale hlavně ať to zavřené zbytečně nechátrá. V centru města by to byla ostuda,“ řekl Deníku například Jarmila Novotná z Horažďovic.