„Potřeba parkovacích míst se neustále zvyšuje. Přibývá pacientů, kteří tu mají auta i během hospitalizace, a vozem dojíždí i více zaměstnanců. A samozřejmě většina chce mít auto pod kontrolou a nejlépe přímo v areálu. Proto jsme letos vybudovali další parkovací plochu pro 14 aut,“ řekl ředitel nemocnice Martin Grolmus.

Přímo v areálu je tak nyní už 70 parkovacích míst. Ještě před pěti lety to byla necelá polovina. Většina aut tehdy parkovala před areálem v Šumavské ulici. Pak ale nemocnice vytvořila deset míst na původní manipulační ploše vedle nemocnice a postavila dvě parkoviště, každé pro 14 aut vedle nemocničního parku. „Protože navazují na park, chtěli jsme, aby byla také co nejvíce zelená. Jsou proto tvořena zpevňujícími betonovými mřížemi, jimiž prorůstá tráva, a kolem jsme vysázeli nově stromy. Zároveň jsou nová parkoviště monitorována kamerovým systémem,“ doplnil ředitel s tím, že poslední parkoviště včetně zemních prací a výsadby stála půl milionu korun.

Sundávání zvonů z kostela sv. Markéty v Kašperských Horách.
Zvony z kostela sv. Markéty v Kašperských Horách putovaly na renovaci

Chodník z Blatenské ulice na okraji parku byl původně dlážděný, ale nevyhovoval imobilním pacientům a návštěvníkům a také pacientům, kteří mají například po ortopedických operacích potíže s chůzí. Proto byl upraven i chodník. „Vyasfaltovali jsme ho jako ostatní chodníky v parku a udělali jsme i nové schody a bezbariérový nájezd z vedlejšího vchodu do areálu,“ doplnil ředitel.

Společně s asfaltovými plochami pro kontejnery u technických budov vyšly i tyto práce na necelých 500 tisíc korun.