Velmi riskantní a nebezpečnou zábavu si vybrala pro trávení svých volných chvil v Klatovech skupinka dětí. Ta se baví tím, že přebíhá silnici před jedoucími auty. Čím větší a silnější auto, tím lépe. Vyhrává ten, kdo přeběhne, aniž by ho auto srazilo nebo zachytilo.

„Byl jsem naprosto v šoku, když mi těsně před mým náklaďákem proběhlo tak pětileté dítě. Měl jsem co dělat, abych auto ubrzdil. Dítě doběhlo na chodník a vítězoslavně zvedlo ruce nad hlavu. Zbytek kamarádů ho z protější strany povzbuzoval," popisuje hrůzný zážitek František Kiclt z Klatov. „Dneska když u silnice tento hlouček dětí vidím, už jsem ve střehu," vysvětluje řidič. Děti z nepřizpůsobivých rodin jsou hodně čilé a hbité a k takovým adrenalinovým hrám mají blízko.

Kiclt ale nebyl jediný, kdo mohl mít výčitky na celý život. „Je to tu poměrně časté. Bydlím tady, a tak sleduji dění na ulici z okna poměrně často. V létě tyto skupinky dětí ničí lavičky a dětské hřiště. Teď, když nemají kde sedět a co ničit, našli si jinou zábavu – přebíhat silnici v těsné blízkosti projíždějících aut," potvrzuje dění v ulici Pod Koníčky senior. Ten se však bojí uvést své jméno. Má s nepřizpůsobivými velmi špatné zkušenosti.

V šoku z toho, čím se baví děti, bývají mnohdy i lidé čekající na blízké zastávce na autobus. „Jde o skupinku asi pěti až šesti dětí. Nemohou být starší než do první třídy. Pobíhají tady poměrně hodně a vulgárně křičí a často se tu i perou. Jejich přebíhání před auty jsem také viděla. Několikrát to měli opravdu těsné," popisuje svůj zážitek studentka Barbora Rozporková.

Takové zábavě se děti v této oblasti prý už jeden čas věnovaly. Dokonce v Koldinově ulici auto již v minulost i dítě srazilo. Policii se však nepodařilo prokázat, že by za nehodou měla být riskantní hra dětí.

„Policie žádné aktuální podněty od řidičů na chování dětí v této oblasti neobdržela. V místě má policie kontrolní stanoviště a provádí tam namátkové kontroly. Od obyvatel, kteří tam bydlí, ale máme poznatky o tom, že tam malé děti skutečně pobíhají," sdělila okresní policejní mluvčí Dana Ladmanová.
Obyvatelé Klatov žijící v této oblasti se domnívají, že jde o děti z azylového domu, který je v Koldinově ulici.

„Asi není normální, že tu bez dohledu rodičů pobíhají děti ve věku maximálně do šesti let a věnují se takové zábavě. Asi by na to měl někdo dohlédnout," míní senior.

Ředitelka Městského ústavu sociálních služeb v Klatovech Alena Kleinerová potvrdila, že byly problémy s tím, že děti z rodin žijících v azylovém domě před ním pobíhaly. „Na rodiče jsme apelovali v tom smyslu, aby se o své děti starali a směřovali je k hrátkám na zahradu azylového domu a nebo na nejbližší dětské hřiště. Jen těžko můžeme ale říci, zda šlo skutečně o děti z tohoto zařízení," míní ředitelka.

„Snažíme se pro tyto rodiny a děti organizovat různé vzdělávací programy, které jsou zaměřeny na přípravu dětí do školy a na trávení volného času dětí, abychom jim ukázali, jak si dokáží hrát jiné děti," dodala Kleinerová.