„Převzali jsme Volkswagen Transporter 4x4. Bude nám sloužit na přepravu hasičů,“ uvedl velitel výjezdové jednotky SDH Hartmanice Michal Kadeřábek.

„Cena automobilu je zhruba 1 450 000 korun. Většinu financovalo ministerstvo pro místní rozvoj, podílel se asi 15 procenty i Plzeňský kraj a zbytek, zhruba 200 tisíc korun, platila obec,“ uvedl hartmanický starosta Pavel Valdman, který hasiče pochválil za to, jak se starají o své zázemí. „Budeme ho dál rozšiřovat, je to priorita obce,“ slíbil Valdman.

Zahájení výstavy Židé a transporty na Střední škole průmyslové Klatovy
Výstava přibližuje osudy klatovských Židů

Vůz pro Hartmanické je jedním z mnoha, které hasiči na Klatovsku dostali či ještě dostanou. „Tento automobil je jeden z 51 dopravních automobilů, které buď již přišly, nebo ještě v průběhu příštího roku přijdou na okres Klatovy, a to prostřednictvím státních nebo evropských dotací,“ uvedl okresní ředitel hasičů v okrese Klatovy Aleš Bucifal.

Po předání a posvěcení nového vozu hasiči ještě předvedli ukázku vyproštění z havarovaného automobilu a vyhledávání ztracených osob a umožnili zájemcům také prohlídku zbrojnice. Akci příchozím, jichž se sešlo slušné množství, vylepšil starosta Valdman, který se plácl přes kapsu. Zaplatil ze svého pivo pro prvních sto zájemců, kteří se dostavili k výčepu.