Janovičtí hasiči uspořádali jako součást pouťových oslav noční hasičskou soutěž, které se zúčastnilo 16 družstev, z toho byla dvě družstva žen.

„Pořádali jsme první ročník noční hasičské soutěže se zábavou, kde zahrála skupina Schmiddle boys. Rozhodli jsme se akci uspořádat, protože tady v okolí to dělá jen Stražov a nikdo jiný noční soutěž dělat nechtěl, tak jsme se do toho pustili my. Chtěli jsme vyzkoušet, jestli nám do toho lidé o pouti půjdou, protože už jsme zkoušeli více zábav, ale moc lidí nepřišlo, tak uvidíme dnes. Motorem celé akce byla chuť něco podnikat a tým lidí, kteří se o akci postarali,“ informoval velitel soutěže Tomáš Jiřík z SDH Janovice nad Úhlavou.

Pravidla byla trochu jiná, než při běžných závodech. „Soutěžilo se podle pravidel OSH Klatovy, ale s malou úpravou, vyjmuto bylo používání ventilového a záchytného lana. Pro zpestření byla na dráhu umístěna překážka a terče byly sklopné v podobě kohoutů. Tímto jsme chtěli spíše soutěžícím připomenout, že soutěžení je hlavně pro zábavu a ne jen pro konkurenční soupeření, kde se nahánějí desetiny. Poháry pro vítěze byly v podobě kohouta a slepice,“ řekl Jiřík.

Soutěž měla velký úspěch. „Akce se vyvedla nad má očekávání a určitě budeme připravovat další ročník. Chceme vymyslet ještě něco nového a originálního, co pobaví návštěvníky a soutěžící,“ dodal Jiřík.

Družstva se soutěže nebála. „Jsme na takové soutěži poprvé, tak se těšíme. Obavy z ničeho nemáme, je to zábava a vše bude překvapením. Nepřipravovali jsme se na tuhle akci vůbec, protože jsme byli na soutěži v Habarticích, takže jsme sem jeli rovnou z ní. Věříme si tak padesát na padesát,“ sdělil před závodem Jan Václavovic z družstva SDH Nýrsko.

Diváci se i přes chladné počasí bavili. „Je to super, určitě je to něco nového a lidi to přilákalo. Je to skvělá podívaná a hasiči se snaží. A dělat to takhle při pouti je skvělý nápad,“ uvedl jeden z diváků Karel Ponocný.

Po celém nočním boji na prvním místě skončilo družstvo mužů SDH Nýrsko a v kategorii žen SDH Janovice nad Úhlavou. Druhá místa v obou kategoriích obsadila družstva SDH Klenová a na třetím místě skončil SDH Ostřetice.