Letos propagační hasičská jízda navštíví i Klatovsko. Startovat bude v Horažďovicích již tento pátek.

Od loňského podzimu se rozběhly přípravy na v pořadí již pátou propagační jízdu, která je plánována na dny 31. května až 2. června na trase Horažďovice – Plzeň – Chomutov – Krupka. Slavnostní finále jízdy se pak plánuje na 8. června jako součást programu Hasičských slavností Litoměřice 2013.

„Jízda však není orientována pouze k VI. celorepublikovému srazu hasičstva a výstavě hasičské techniky, ale je také součástí oslav 135. založení SDH v Horažďovicích, které daly českému hasičskému hnutí dva jeho zakladatele – bratry Mayerovy. Zvláště pak Matěje Mayera, který byl druhým starostou Zemské ústřední hasičské jednoty Království českého. Z nedalekých Přeštic zase pochází jeden z prvních hasičských novinářů a zakladatel prvního hasičského muzea Václav Vrabčík," informuje krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Program

Horažďovice 31. 5. 2013
7.00 – Příjezd hostů na hasičskou zbrojnici. 7.45 – Odjezd a odchod na náměstí. 8.05 – Slavnostní zahájení, uvítání a proslovy hostů. 8.45 – 9.15 Ukázky hasičů z Oselců a mladých hasičů. 9.15 – Odjezd na položení věnců. 9.35 Odjezd propagační jízdy z Horažďovic. Do 16.30 Prohlídka hasičské zbrojnice a soutěže pro děti.