„Naše kolegyně hasička Míša Novotná připravila dovednostní soutěže pro děti i pro dospělé. Ještě než klání začalo, dočkali jsme se překvapení. Tím byl příjezd hasičů z Horažďovic, kteří měli velké Tatry a ukazovali dětem různou techniku, někteří se mohli převléci do hasičských a jiných uniforem. Stříkali z vodního děla a nakonec nám všem pustili sirény,“ uvedl starosta hasičského sboru Svéradice Miroslav Chaloupka.

Pro děti, kterých soutěžilo 25, bylo přichystány tři soutěže. Šlo o hašení plechového kyblíku vodními pistolemi, stříkání šlehačky na terč a lovení pingpongových míčků z bazénu. Dále se mohly vyřádit na vodní skluzavce a v bazéncích. Odměnu si vysloužily všechny děti.

Dospělí si museli poradit s více náročnějšími i zábavnějšími disciplínami. Přihlášeno bylo 20 soutěžících, kteří si vyzkoušeli například lovení zvířat v ZOO, kdy čtyři dospělí nesli pátého na paletě a ten musel sbírat plyšová zvířata. Dále na ně čekalo hašení hořících kyblíků vodou umělými brčky, stloukání žebříku a lezení na něj, přenášení klíčů po provázku se zavázanýma očima, pití piva z dětské láhve, přetahování lanem a nošení jeden druhého na zádech z hořícího domu, přičemž na ně hasiči stříkali vodu ze stříkačky. I dospělí o odměny nepřišli.

„Za tento hasičský den musím poděkovat Míše Novotné a jejím kolegyní, všem hasičům, sponzorům za ceny a obecnímu úřadu. Už se těšíme na další ročník,“ uzavřel Chaloupka.

Železnorudské slavnosti 2016.
Železnorudské slavnosti nabídnou hudbu i fotbal