Meteorologové varují před vydatnými dešti a silnými bouřkami, které mají dnes, v neděli 9. června, a během zítřka, to je pondělí 10. června způsobovat opětovné zvyšování hladin některých toků a řek.

„Půda je nasycená, potoky a řeky jsou plné vody, a tak není vyloučeno, že při vydatnějších deštích může dojít k opětovnému zvyšování hladin řek a jejich vystoupnutí z břehů. Nejhorší situace by měla být během dnešního večera a zítřejšího dopoledne," informoval meteorolog ČHMÚ v Plzni Pavel Kopeček.

První liják už má Klatovsko za sebou. „Voda se aktuálně čerpá v Soběticích, kde natekla do sklepů. Čerpalo se i v Kolinci. Voda do sklepů natekla kvůli přívalovým dešťům," řekl před 16. hodinou krajský řídící důstojník hasičů Miroslav Moule.

Plné ruce práce měli i klatovští a lubští dobrovolní hasiči Ti vyjížděli už před polednem, při práci jim pomáhal i bagr, který čistil koryto potoka, aby stoupající voda snáze odtékala. „Na příkaz starosty města jsme tady preventivně stavěli hráze z pytlů s pískem, a to v délce zhruba o sto metrů," informoval Deník přímo na místě v Lubech velitel tamního SDH Miloslav Rajtmajer