„Půjde o akci Hartmanice – 700 let první písemné zmínky. Odehrávat se bude v kulturním domě a na náměstí," uvedl starosta města Pavel Valdman.

Oslavy budou zahájeny v pátek v 19.30 hodin v kulturním domě. Poté dostane prostor hartmanické ochotnické divadlo Tyl, které oslaví 20. výročí obnovení ochotnického spolku.

Pestrý program

Hlavní program je připraven na sobotu, kdy návštěvníci po úvodním slovu a proslovu starosty v 10 hodin zhlédnou vystoupení dětí ze základní a mateřské školy, vystoupení klatovských mažoretek, akrobacii holubů na hřišti nebo ukázku záchranářského psa. Symbolem oslav bude i sázení stromků se zástupci partnerských měst ve 12 hodin. Starostové partnerských měst rovněž přislíbili krátký proslov.
Ti, co dávají přednost masu a především vepřovému, si rovněž přijdou na své. Ve 14.30 hodin se totiž uskuteční soutěž o nejlepší pečené prase. Půjde o ochutnávku pěti pečených selat s následným hodnocením chutě či kvality opečení.

„Chystáme i doprovodný program, během kterého od 10 do 17 hodin zahraje dechová hudba Solovačka a od 17 do 19 hodin hudební duo Allbum. Dále bude otevřena po tři dny konání oslav horská synagoga a také základní škola, kterou si mohou lidé prohlédnout," uvedl starosta.

To ale stále není vše. Během oslav bude také řemeslný trh, můžete se projet v kočáře a podívat se na Norik show (vystoupení s koněm, bičem a kolty). Děti se mohou těšit na nafukovací skluzavku a různé soutěže. Den ukončí taneční zábava.

Součástí nedělního programu bude bohoslužba v kostele sv. Kateřiny, který je dominantou Hartmanic. Následovat bude koncert dechové hudby Václava Rudy na náměstí, výstava fotografií ve školní tělocvičně a fotbalový zápas od 14 hodin.

Program slavností

Pátek 11. 9. – kulturní dům
19.30 hodin – zahájení oslav (úvodní slovo starosty)
– hartmanické ochotnické divadlo Tyl – oslava 20. výročí obnovení ochotnického spolku, divadelní kabaret a speciální hosté

Sobota 12. 9. – náměstí u hotelu Vintíř
10 hodin – Hartmanice v průběhu 700 let – úvodní slovo Václava Volence, proslov starosty, vystoupení dětí MŠ Hartmanice, vystoupení žáků ZŠ Hartmanice
12 hodin – sázení stromků se zástupci partnerských měst
13 hodin – vystoupení mažoretek Modern Klatovy
14 hodin – akrobacie holubů na hřišti
14.30 hodin – soutěž O nejlepší pečené prase – ochutnávka z pěti pečených selat, hodnocení
15.30 hodin – ukázka práce záchranářského psa
20 hodin – taneční zábava – kulturní dům

Doprovodný program
10 – 17 hodin – dechová hudba Solovačka (náměstí u hotelu Vintíř)
17 – 19 hodin – Hudební duo Allbum (manželé Schafhauserovi, náměstí u hotelu Vintíř)
9 – 18 hodin – otevřena horská synagoga (po všechny tři dny konání oslav)
11 – 17 hodin – otevřena budova základní školy, možnost prohlídky
11 – 17 hodin – výstava fotografií ve školní tělocvičně

Neděle 13. 9.
11.30 hodin – bohoslužba v kostele sv. Kateřiny
10 – 14 hodin – dechová hudba, stan na náměstí, hraje kapela Černí baroni
11 – 14 hodin – výstava fotografií ve školní tělocvičně
od 14 hodin – fotbalový zápas muži x stará garda