Akce vyplynula z dlouholeté spolupráce. „Dohodli jsme se s lesním personálem z obce Hrádek u Sušice a městysem Kolinec na uspořádání této akce, vytvořili jsme plán a sehnali jsme finance, které na proškolení žáků byly nutné," popsal zástupce SVOL Václav Toman s tím, že organizátoři vytvořili celkem pět stanovišť, na kterých se děti formou soutěží učily poznávat les. Lesníci, kteří na stanovištích dětem zadávali úkoly, odměnili děti za správné odpovědi bonbony a drobnými dárky. „Na výpomoc přijeli i kolegové z Plzně, šlo o opravdu zkušené lesníky," dodal.

Lesní pedagogika není jediný program, kterým se v Kolinci snaží dětem přiblížit přírodu. „Kolinec byl jedním
z prvních zakládajících členů Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů a spolupracujeme již dlouhá léta," řekl starosta Kolince Pavel Princ. Dodal, že jde o první ročník lesní pedagogiky, ale děti jsou na podobné akce zvyklé, jelikož ve spolupráci se SVOL městys tradičně pořádá dny s přírodou, kdy se děti seznamují s pěstováním lesa a s tím, že myslivost, která je součástí lesního života, není pouze o lovení zvěře, ale především o jejím chovu. „Lesy jsou poměrně důležitým zdrojem příjmu naší obce a už děti by si měly uvědomovat, jak práce v lese vypadá a co obnáší. Zkrátka, že to není jen o porážení stromů a lovení zvěře, ale že o les se musíme starat," doplnil Princ.

Děti vedou k lásce 
k lesu a zvěři

Stejně jako Kolinec i obec Hrádek u Sušice je součástí SVOL již od začátku. „S Kolincem spolupracujeme jak na bázi obcí, tak také na bázi lesnictví a myslivosti. Jsme v údolí jedné řeky a naše lesy na sebe navazují, proto je naše spolupráce na místě," vysvětlil starosta Hrádku u Sušice Josef Kutil. Dodal, že také v Hrádku se snaží ve škole vést žáky ke kladnému vztahu k přírodě, aby věděli, že to obnáší práci, a že je třeba o přírodu pečovat. „Pořádáme pro děti dny země, kde s dětmi vysazujeme stromy, uklízíme okolí a podobně. Až po nás děti převezmou pomyslnou štafetu, tak aby to někam vedlo," řekl na závěr Kutil.

Jedním ze zúčastněných žáků byl Martin Pech, který se svěřil Deníku se svými zážitky. „Moc jsem toho na stanovišti nepoznal, ale baví mě to a chtěl bych přírodu poznat trochu lépe," řekl Martin ze čtvrté třídy základní školy v Kolinci s tím, že jednou by chtěl být myslivcem.

Barbora Zoubková