Malí kluci, kterým zdrogovaný řidič zabil mámu, policistku. Žena, jíž při záchraně lidí z hořícího objektu uhořel manžel, profesionální hasič, a ona zůstala sama se třemi malými dětmi. Desítky lidí s podobně smutným osudem se sešly v Kašperských Horách, kde pro ně Nadace policistů a hasičů uspořádala letní pobyt.

Ztratili blízké

S hlubokou ránou v srdci, která se stále ještě nestačila zacelit, přijela Jaroslava Plačková. Matka policistky Petry Zajíčkové, kterou vloni v květnu u Kostelce nad Labem na Mělnicku zabil zdrogovaný řidič. Nepřijela sama, přivezla s sebou i své dva malé vnuky, kteří také chtěli na Šumavě aspoň na chvíli zapomenout, že přišli o mámu. „S nadací jsem byla poprvé letos v červnu na ozdravném pobytu na Mallorce. Místo mi přepustil nemocný zeť a jela jsem tam i s oběma kluky, sedmiletým Markem a pětiletým Martinem. Moc mi to pomohlo. Bylo to rok po tom neštěstí a já už nemohla ani brečet. Ale tam jsem se setkala s lidmi, kteří mají stejný osud, kteří prožili něco podobného, a já s nimi o všem mohla volně mluvit. A šlo to ze mě ven," řekla Deníku Jaroslava Plačková, která přiznala, že ji překvapilo, jak hezky se k sobě členové nadace chovají a jak moc si pomáhají. „Je to opravdu rodina. Když mi na Mallorce menší z kluků onemocněl, tak oni si vzali toho staršího a starali se o něj, a to úplně automaticky. Je to něco mimořádného. Moc bych také chtěla poděkovat panu doktoru Šuterovi i paní Feithové z vedení nadace," uvedla maminka mrtvé policistky.

Rodinnou tragédii si prožila i Magdalena Kožuská, které v roce 2002 uhořel při likvidaci požáru kasina v Brně její manžel David, profesionální hasič. „Já jsem tehdy měla tři děti. Staršímu synovi bylo osm, dcerce čtyři a mladšímu synovi pouhé tři měsíce. Kromě toho jsme měli hypotéku na rozestavěný dům, takže si každý asi umí představit, co jsem prožívala," řekla Deníku Kožuská. Dodala, že hodně jí pomohla nejen nadace, která brzy po tomto neštěstí vznikla a která je podle ní skutečně jednou velkou rodinou, ale i kolegové jejího tragicky zesnulého manžela. „Jezdili k nám po směně a pomohli mi dokonce dostavět náš dům. Vůbec si nedovedu představit, jak bych to bez nich vše zvládla," popsala žena sounáležitost mezi hasiči. „Když jsem se stala členkou nadace a dozvěděla se, kolik lidí má podobný osud jako my, tak mě to vyděsilo. Je proto moc dobře, že nadace vznikla," dodala.

Nadace pomáhá i postiženým

„Nadace policistů a hasičů vznikla zhruba před třinácti lety, impulsem k tomu byly tragické události, při nichž krátce po sobě zahynulo při výkonu služby několik policistů a hasičů. Nadace pomáhá maminkám a dětem po zemřelých hasičích a policistech. A to nejen po stránce finanční, ale i po stránce sociální, právní a podobně. Příspěvky od státu jsou nulové, takže v prvopočátcích jsme v nadaci měli třináct dětí z devíti rodin, kterým jsme zabezpečovali spoření a životní pojištění. Postupně, když jsme získali sponzory, jsme přibrali i maminky a dětí, jimž se neštěstí stalo před rokem 2002," vysvětlil ředitel nadace Vladimír Šutera s tím, že v současné době se nadace stará o celkem šedesát dětí ze čtyř desítek rodin. V „opatrovnictví" ale nemá jen pozůstalé. Péči nyní věnuje i bezmála pěti desítkám hasičů a policistů, kteří utrpěli při výkonu služby zranění a jsou tělesně postižení. „Velmi důležité je, že našimi hlavními přispěvateli jsou policisté a hasiči, kteří jsou v aktivní službě. Celkový roční objem pomoci pro naši nadační rodinku je osm až devět milionů, z toho pět milionů korun přispívají dobrovolně ze svých platů hasiči a policisté. Díky nim máme jistotu, že budeme moci dětem, maminkám a těžce tělesně postiženým přispívat i v případě, že by se k nám sponzoři otočili zády," dodal Šutera.
Jednou z forem pomoci jsou i různé ozdravné pobyty. Oblíbeným místem je hotel Šumava nedaleko Kašperských Hor, kde se členové nadace sešli letos už podruhé. „Velice si vážím toho, že jsme opět dostali od vedení nadace důvěru, a mohli jsme tak přispět ke zpříjemnění týdenního pobytu členů nadace na Šumavě," uvedl ředitel hotelu Jaroslav Hranička.

Pro členy nadace byl na Šumavě připraven pestrý program, jehož součástí byly mimo jiné i ukázky činnosti policie, hasičů a strážní služby šumavského národního parku. Zejména děti si je pořádně užily.