Teplota kolem nuly, stovky diváků, řev motorových pil, třísky všude kolem. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne na sportovním hřišti v Petrovicích u Sušice, kde se konala soutěž Petrovice Art 2015, kterou pořádala Stolní společnost U Luhanů.

„Jde o soutěž ve vyřezávání soch motorovou pilou. Letos se přihlásilo 21 účastníků, což je rekordní počet, protože v předchozích letech bylo v průměru 15 soutěžících. Možná je to i tím, že nám přeje počasí. Sochaří mají na vyřezání díla dvě hodiny, kdy je po první hodině půlhodinová přestávka," informovala za organizátory Hana Macáková.

Všechny sochy, které řezbáři vyřezali, zůstávají ve vlastnictví stolní společnosti. „Vybrané sochy rozmisťujeme na různá místa, například na naučné stezky Petrovicka, kde jsou k vidění díla i z předchozích ročníků. Některé sochy se draží po skončení soutěže," uvedla Macáková.

Byl nervózní

Jedním ze „sochařů" byl Libor Belfín z Výrova u Dolan. „Pokouším se vytvořit orla a aby to nebylo tak jednoduché, tak jsem si vymyslel, že udělám ještě větev, aby to vypadalo, že sedí na stromě. Když jsem ho vyřezával poprvé, tak se mi moc nepovedl, ale nyní už jsem to snad vypiloval," sdělil Belfín.

V Petrovicích soutěžil poprvé, ale orla už vyřezával třikrát. „Chtěl jsem se tady trochu zviditelnit a také si vyzkoušet, jaké to je. A je to hrozná dřina. Ještě že udělali přestávku. Počasí je ale dnes úplně ideální, jsem zpocený dost. Před soutěží jsem byl hodně nervózní, protože jsem takový celý život, ale jakmile jsem začal řezat, tak to ze mě opadlo," přiznal Belfín.

Ježci jsou ve vsích

Svoji sochu si vyřezal také člen stolní společnosti Luboš Kopačka. Ten se pustil do ježka a ne poprvé. „Nyní už na soutěž netrénuji. Když to začínalo, tak ano, ale teď už ne. Ježka už na této soutěži dělám podruhé, takže to pro mě není nic nového. První je v obci Jiřičná a tento půjde do Vojetic," řekl Kopačka.

O vítězi soutěže rozhodovali diváci, kteří dostávali hlasovací lístky. Sedmý ročník naprosto přesvědčivě vyhrál orel Libora Belfína, který získal celkem 332 hlasů. Druhé místo s 245 hlasy obsadila sova Petra Hosnedla, a třetí místo získala socha s názvem Duch kmene, kterou vyřezal Jiří Potužník (206 hlasů).