„Pohádka se mi líbila a hlavně, pohádky k adventu a období před Vánocemi patří, a tak jsme ji zařadili do repertoáru," řekla Deníku režisérka Andrea Hlaváčová.

Pohádkový příběh je o tom, jak král a generál chystají válku proti proužkovanému království. K tomu však potřebují boty pro své vojáky. V tu chvíli se ale zamotá na zem mladý čert Kudrnáč.

„Zkoušeli jsme dvakrát týdně od října a myslím, že se nám pohádka vydařila," prozradila režisérka, která je se svými herci spokojená. U Tyjátru to byla již její čtvrtá režie. „Předtím jsem dělala jednu mírně erotickou komedii, tak je to taková změna," dodala Hlaváčová.

Diváci na jevišti viděli 15 herců a hereček v různých rolích. Většina z nich byli čerti.

Kulisy namaloval Ludvík Kovář, kostýmy ušila Milena Straková, o scénu a techniku se postarali Jaroslav Staněk a Lukáš Hořínek. A vizážistkou byla Bohumila Švehlová.

„Já v pohádce hraji starou babici Hromnici , která se chce vdávat a nabízejí mi mladého čerta, zatímco já chci starého a ošoupaného. Čertice se hraje docela dobře. Člověk se vyblbne a vrátí alespoň na chvíli do dětských let. Je to zábava," prozradila herečka souboru Libuše Mužíková. Po roli milenecké v předešlém představení Tyjátru Horažďovice si tentokrát Stanislav Jůdam zahrál roli krále.

„Pan král je v naší pohádce role záporná a záporňáci se hrají vždycky dobře. Já si role nevybírám. Jsem rád za každou a ke každé roli přistupuji po svém. Jsem rád, když můžeme potěšit malé i velké diváky a hlavně když se u toho bavíme sami," sdělil Jůda.

Pohádku už v Horažďovicích diváci viděli dvakrát a potěšila i veřejnost v Myslívě.