Kvůli podpoře firmy přijel v úterý do Klatov i předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. „Snažíme se jako vláda, abychom pomohli integraci našeho průmyslu do evropských kosmických projektů. Jsem rád, že vláda tím, že rozhodla o navýšení peněz na vědu a výzkum v příštích letech, umožní zapojení českých firem i do projektu Ariane 6, čili evropského raketového nosiče, který naváže na projekt Ariane 5. Klatovská firma už se podílí na montáži raket Ariane 5 a díky rozhodnutí vlády bude moci pokračovat i na projektu Ariane 6," řekl Sobotka.

100 MILIONŮ ROČNĚ

Co se týče příspěvku, nepůjde zrovna o malou částku. „Abychom umožnili českým firmám vstupovat do projektu Ariane 6, bude to znamenat navýšení příspěvku ze strany České republiky o částku zhruba 100 milionů korun ročně. Tím vytváříme prostor pro projekty našich firem, ať už na výrobu či výzkum," uvedl Sobotka.

Nepůjde jen o jednorázovou podporu, což potvrdil vedoucí delegace ČR do Evropské kosmické agentury Karel Dobeš, který navštívil klatovskou firmu v roce 2014, a tehdy přislíbil pomoc při vyjednávání podpory. „Vstoupili jsme do programu Evropské kosmické agentury, to se táhne osm roků. Jde o ideální spojení výzkumu, vývoje a výroby v jednom místě. Výhodou je, že rakety, které se vyrábějí, mají životnost až dvacet let. To znamená, že v okamžiku, kdy se raketa začne vyrábět, tak firma bude dvacet roků dodávat všechny díly, které bude vyrábět. Firmu pak nejde vyměnit, protože díly jsou certifikované. Kdyby se vyměnil dodavatel, musela byla se dělat i nová certifikace. Je tak zajištěna i dlouhodobá zaměstnavatelnost," doplnil Sobotkovy informace Dobeš.

POSTAVÍ HALY

Firma Aerotech Czech má v Klatovech velké plány. Chystá se jednak stavět nové haly, ale také nabírat desítky nových zaměstnanců. „Vláda podpořila Evropskou kosmickou agenturu a ta v rámci podpory České vlády zadá zakázky zpět do České republiky. Budeme se tak o vývoj rakety Ariane 6 ucházet i my. V souvislosti s tím budeme rozvíjet naše výrobní prostory. Budeme stavět v průmyslové zóně Pod Borem novou velkou halu, kde bychom zaměstnali nové pracovníky. Nepůjde ale jen o středoškoláky, ale i vysokoškolské studenty, kteří se budou podílet na konstrukci a vývoji rakety. Půjde tedy o projektové manažery, konstruktéry, technology, designéry a podobně. Počítáme, že během dvou let bychom přijali 80 zaměstnanců, z toho 20 vysokoškolských," uvedl jednatel firmy Aerotech Czech Jan Bureš.

Nyní má podnik 90 zaměstnanců. Nebude ale stavět jen Pod Borem, kde by měly práce začít příští rok na jaře skončit na podzim, ale také přistaví malou halu k současnému sídlu. Tam najde práci ještě dalších dvacet až třicet nových zaměstnanců.

Vládní podpora místní firmě je nesmírně důležitá i z pohledu starosty Klatov Rudolfa Salvetra. „Jednak je to podpora zaměstnanosti v regionu a navíc zaměstnanosti kvalifikovaných pracovních sil. Firma Aerotech úzce spolupracuje s místní průmyslovou školou, takže ti, kteří tam studují, mají určitou perspektivu. Je to cenné pro místní region se strojírenskou tradicí," sdělil Salvetr.