Procesí každoročně pořádají občanská sdružení Muzeum dresin Čachrov a Tvrz Čachrov spolu s farností Čachrov. „Letos půjdeme na páté obnovené, celkově v pořadí na 67., tradiční procesí. Připravujeme ho v tradičním duchu s jednotlivými zastaveními. A nejen s duchovními rozjímáními a modlitbami, ale poutníci si za doprovodu kapely zazpívají i klasické šumavské lidové písně. I letos neseme v procesí sošku sv. Anny. V kapli sv. Anny, kde je cíl procesí, je celebrovaná mše svatá a znovu se žehná léčivému lesnímu prameni," sdělil Václav Zahrádka z Muzea dresin Čachrov.

O významu procesí mluvil v úvodním slově farář Vendelín Zboroň. „Lidé odpradávna hledají svou cestu. Proto chodí na procesí, protože to je symbolem hledání cesty. To je cesta k nějakému cíli. Nejen k tomu duchovnímu," konstatoval Zboroň.

Začátek procesí poznamenala humorná příhoda, které dokázala, že každý může zapomenout. „Zapomněl jsem si s sebou vzít ten „kecafon", budu muset být vepředu hlasitější, abych byl dobře slyšet," řekl farář za smíchu poutníků.