„Město Klatovy nás oslovilo s tím, abychom společně uspořádali v Klatovech Den pro Světlušku. My jsme tuto nabídku využili a chceme za ni poděkovat. Celý den je zaměřený na děti z mateřských a základních škol. Jsou zde různá stanoviště, kde si děti mohou vyzkoušet , jaký je svět se zrakovým postižením. Se zavázanýma očima mohou vyzkoušet mnoho aktivit od běhu až po poznávání po hmatu a podobně. Myslíme si, že je to pro ně zábava spojená s osvětou, která je v tomhle věku důležitá. Každý si odsud odnese zážitek i nějakou drobnost," řekla za pořádající Nadační fond Českého rozhlasu Petra Matulová.
Akce se konala v rámci sbírkového týdne V září Světlušky září. Na stánku si lidé mohli koupit nějakou drobnost a tím podpořit sbírkový projekt Světluška. „Veškerý výnos jde na podporu nevidomých nebo zrakově postižených. Cílem Světlušky je podporovat tyto lidi v tom, aby mohli žít samostatný život, zapojit se do běžného života a aktivit a zaměstnání," dodala Matulová.
Během dne byl dětmi tvořen také obraz, na který všechny obtiskly své dlaně. Obraz bude vydražen na vánočním bazaru, který se uskuteční v Klatovech, a peníze poputují na fond Světlušky.
Děti si aktivity užívaly a podle dospělých šlo o zajímavou akci. „Děti si rády hrají a je moc dobře, že se přitom seznámí i s některými věcmi. Určitě je dobře, když budou vědět, že jsou lidé, kteří nevidí, a poznají, s čím se musí potýkat," řekla jedna z návštěvnic Lenka Bláhová.