Herečka Naďa Konvalinková a režisérka Markéta Jahodová zavítaly v sobotu do Sušice, aby se zúčastnily slavnostního odhalení pamětní desky sušickému rodáku Františku Salzerovi. Připomenout ho přišla také jeho neteř Eva Záhlavová.

„František Salzer byl absolvent zdejšího gymnázia, spoluzakladatelem DAMU, kde také učil, a dlouholetým režisérem Národního divadla. Sušice je na něj tedy náležitě hrdá. Deska bude umístěna na jeho rodném domě v ulici T. G. M. Vzpomínku inicioval absolvent sušického gymnázia Jaromír Potužák," řekl ředitel Sušického kulturního centra Karel Sedlecký.

Z desky měla radost i Salzerova neteř Eva Záhlavová, která o svém strýci povyprávěla a přiblížila ho více účastníkům akce. „Považuji to za velice potřebné, aby se v městečkách v Pošumaví ukázalo, jaké mají vzácné zajímavé rodáky. Strýc byl milý, bezprostřední, bohužel měl málo času, protože měl své povolání moc rád a zcela se mu věnoval. Myslím, že ani manželka ho doma příliš neviděla, natož děti nebo příbuzní," uvedla Záhlavová a dodala, že si připomněla své mládí a vzpomněla si na všechny ty, kteří v Sušici bývali. „Musím říci, že Sušice se mi teď velice líbí. Je moc hezká," poznamenala Záhlavová.

Stejně nadšené byly také Salzerovy žačky Naďa Konvalinková a Markéta Jahodová, které byly v Sušici poprvé a velice se jim líbilo náměstí. I ony mají na svého učitele hezké vzpomínky. „Byl to laskavý člověk, který na nás dokázal být i přísný, když to bylo potřeba. Hodně nám do života dal. Mě nasměroval na dráhu režiséra, když se vyskytla příležitost. Jsem ráda, že jsem ho poslechla," řekla Jahodová.

„Brala jsem ho jako tátu. Měla jsem k němu respekt, protože byl přísný. Věděla jsem, že nesmím zklamat, ale zároveň jsem věděla, že pozná, když mám trému, že ví, že to neflákám. Snažil se mě vést, abych trému ztratila a ukázala, co ve mně je. To se mi díky němu podařilo," přidala se Konvalinková.