„Letošní ročník je výjimečný i tím, že máme slavnosti města, slavíme 130. výročí místního sboru dobrovolných hasičů a přidali jsme se také k oslavám stého výročí republiky. Naši hasiči tak třicet let fungovali již za Rakouska-Uherska. Udělali jsme tak tyto slavnosti o něco slavnostnější,“ řekl starosta Žichovic Milan Šuba.

Dle jeho slov jsou hasiči pro obec velmi důležití. „Máme zásahovou jednotu a dobrovolné hasiče, kteří se podílejí na kulturních akcí, pomáhají při povodních, požárech a podobně. Myslím, že fungují dobře a vždy jsou ku pomoci obci, takže jsme rádi, že zde jsou a rozhodně bychom o ně nechtěli přijít,“ řekl Šuba, který dodal, že o zánik se zatím nemusejí bát, protože si hasiči vychovávají své nástupce. Ti se také představili během dopoledního programu.

Kromě hasičů vystoupila také Otavanka, taneční soubor Otavěnky, skupina historického šermu Rytíři Žichovice, folklorní soubor Šumava, Šumaváci, FRC, vrcholem odpoledního programu bylo vystoupení zpěváka Petra Bende s Bandem a večer zakončila skupina Volupsije a ohňostroj.

Návštěvníci si prošli také jarmark, který nabízel pochutiny i drobné zboží. „Je to tady příjemné. Program je zajímavý, pestrý, takže je fajn si posedět a pobavit se. Překvapuje mě ale, že se na takovou akci neplatí vstup, což v dnešní době není běžné,“ řekla Zuzana Soukupová, která byla na slavnostech poprvé.

Z nárůstu příchozích má starosta radost. „Velká návštěvnost je odměnou za práci, která byla odvedena. Dá se říci, že zde během dne projde okolo dvou třech tisíc lidí,“ dodal Šuba.

Z jezuitského kostela v Klatovech sundávali sochu.
FOTO, VIDEO: Z kostela v Klatovech odřízli třímetrovou sochu