Rozšířit obzory se zdobením vajíček pomáhala pracovnice muzea Ivana Sieberová. „Ze svého pohledu bych řekla, že vajíčko jako velikonoční symbol se dá zdobit tisíci způsoby, my jsme to do názvu zúžili. Na tvořivou dílnu jsme připravili třicet technik. Z nabídky jsme tentokrát vyloučily kraslice, protože na ty jsme dělali semináře už dříve,“ řekla Sieberová.

Během odpoledne si tak návštěvníci mohli vyzkoušet vajíčka zdobená nešitým patchworkem, skládaným patchworkem, zdobená akrylovými barvami, polepovaná vlnou, bavlnkami, mákem, moukou, ovesnými vločkami, čočkou, stránkami z knížek či novin či mohou být polepovaná barevnou drtí ze skořápek vajíček. K vyzkoušení byla také mozaika z vajíčkových skořápek či vajíčka polepovaná textilem. Vyrobit bylo možné také drátované vajíčko jako zápich. Připraven byl také materiál na výrobu dekorace z vrbového proutí.

Dle Sieberové se nedá říci, která technika je nejčastější. „Líbí se mi, že v této době není upřednostňováno nic. Otevřeli se možnosti pro různé techniky. Není žádná móda, limitní bývá věk či možnost materiálu,“ dodala Sieberová.

Ilustrační foto.
Pro motokrosaře letěl vrtulník