V městském parku ji u příležitosti 100 let republiky a oslav osvobození vysadili zástupci města, Klubu 3. armády v Klatovech a dalších klatovských spolků a organizací.

Původní klatovská lípa svobody byla vysazena v roce 1919, současnosti se však nedožila. „Město má výbornou spolupráci s Klubem 3. armády v Klatovech, se kterým vždy spolupracujeme na květnových oslavách. Letos jsme se domluvili, že bychom mohli vysadit lípu svobody. Ta původní z roku 1919 už v parku není, protože zdravotně nevydržela, takže jsme se rozhodli, že v roce 100. výročí Československa a zároveň k připomínce osvobození, že bychom lípu znovu vysadili a znovu v Mercandinových sadech. Ta původní byla nedaleko kolonády, dnes už to místo pro vysazení nové lípy není vhodné, takže jsme zvolili nové místo u palouku za kolonádou,“ uvedl klatovský místostarosta Martin Kříž.

Atmosféru vysazování první klatovské lípy svobody připomnělo vystoupení dětského folklorního souboru Šumavánek působícího pod TJ Sokol Klatovy. „I v tom roce 1919 byli přítomni zástupci města a spolků a byla to tenkrát, řekl bych, trochu větší sláva, protože to bylo v prvním roce existence Československa. Na dobových fotografiích je vidět, že tehdy byli účastníci vysazování v krojích, přizvali jsme tedy soubor Šumavánek, abychom aspoň částečně navodili původní atmosféru,“ vysvětlil Kříž.

Zástupci Sokola nemohli chybět ani v pátek, právě sokolové byli totiž hlavní organizátoři původního vysazení lípy svobody. „Tenkrát to byli sokolové společně se studentstvem klatovského gymnázia,“ doplnil Marek Vaníček z Klubu 3. armády v Klatovech, který dorazil v uniformě Československé samostatné obrněné brigády.

„Přizvali jsme samozřejmě i další spolky, zástupce Junáka, za období po padesátých letech dorazili zástupci Konfederace politických vězňů. Protože nešlo jen o oslavu výročí vzniku republiky, ale o připomenutí stěžejních událostí, tedy i roku 1945, osvobození, byl u vysazení zástupce klubu 3. armády, já jsem reprezentoval naši československou obrněnou brigádu a zmíněn byl i rok 1989, kdy jsme se po dlouhých letech mohli svobodně nadechnout. Proto také byla akce nazvána Slavnost svobody,“ doplnil Vaníček.

Ilustrační foto
Sanitky odvezly čtyři zraněné, z toho tři děti