„Děláme vždy velikonoční a vánoční pečení, letos budeme kromě toho péci ještě v červnu a v říjnu. Největší zájem je vždy o česnekové placky. Jinak pečeme chléb, houstičky, na Velikonoce mazance, na Vánoce vánočky,“ řekla Deníku starostka Nezdic Marie Mráčková. Na pečení si Nezdičtí zvou mistra pekaře Augustina Sobotoviče, známého z tradičního pečení ve venkovní historické obecní peci v Lenoře. „Je to vše o ruční práci a starých receptech. Například recept na housky mám po mámě, recept na chleba je starý zhruba sto let a naučil jsem se jej od mistra, u kterého jsem se učil pekařem v roce 1954. Stejně se recepty učil i on, je to tradice předávaná z pokolení na pokolení,“ uvedl už dříve v Nezdicích pro Deník Sobotovič.

Muzeum a zároveň infocentrum v Nezdicích provozuje obec v části historické usedlosti v soukromém vlastnictví. „Otevřeno máme o letních prázdninách denně kromě pondělí. V létě pořádáme vždy nějakou výstavu, letos to bude Šumava na starých fotografiích,“ pozvala Mráčková. Muzeum lze navštívit i mimo sezonu, stačí se osobně či telefonicky domluvit na obecním úřadě.

Ema Babková ze Sušice (3880 g, 51 cm) se narodila v klatovské porodnici 31. března v 7.46 hodin. Rodiče Monika a Milan přivítali své očekávané prvorozené dítě na světě společně.
Koukáme na svět