„Letošní prohlídky se nesou v duchu sedmi smrtelných hříchů. Jak jsou lidé zvyklí, tak to není příliš vážné, spíše jde o parodické divadlo, kde se mísí historické reálie a moderní témata. Během cesty lidé uvidí šerm, chybí sice tanec, ale myslím, že o to větší tanec jsou samotné prohlídky. Nechybí pochopitelně Půta Švihovský, jeho manželka Bohunka, čert a klasické postavy jako prostopášný mnich, hádaví zbrojnoši a mnoho dalších,“ představil prohlídky Vít Schmarc, který ztvárnil čerta, a dodal, že inspiraci čerpali jako pokaždé na hradě, kam jezdí více než 15 let. Zdrojem inspirací je historie i prohlídky, které se za ta léta dělali.

„Jsme rádi, že je o prohlídky velký zájem, což je doufám signál, že to děláme dobře a lidé se baví, i když pořád vidí podobné herce i scénky. Moc si toho vážíme, že nám zůstávají věrní,“ uzavřel Schmarc.

To, že si na návštěvnost nemohou stěžovat, potvrdil i kastelán hradu Lukáš Bojčuk. „Je obrovský zájem, měli jsme na uplynulé prohlídky téměř vyprodáno. Určitě si ale stále lidé mohou kupovat vstupenky na 24. a 25. srpna, kdy se konají od 19 do 22 hodin poslední. Nabízíme možnost zakoupit vstupenky i on-line,“ sdělil Bojčuk.

Kromě prohlídek se tam 25. srpna od 20 hodin uskuteční také Hradozámecká noc. V rámci ní se lidé mohou těšit na komponovaný pořad s promítáním, výstavou zbraní a dobovou módou. Večerem návštěvníky provede Libor Marek.

Nehoda u Rejštejna.
Nevěnoval se plně řízení a narazil do stromu