Brouk moribundus, podzimní copy, skřet Glum, pěkná ptákovina a kočár pro princeznu. Víte, co mají tato na pohled úplně odlišná sousloví společného? Všechno jsou to nádherné pokrmy, které se zúčastnily již 22. ročníku výstavy a zároveň soutěže Ex Myslív. Letošní vítězkou tohoto v okolí velmi oblíbeného klání byla vyhlášena Jana Pastyříková, která uspěla s dílem „Ptáci v trní aneb oživlé dřevo“.

„Výstava se poprvé konala v roce 1976, v 90. letech ale byla přerušena. Lidé však o ni měli takový zájem, že se znovu obnovila a teď ji pořádáme každé dva roky, častěji to kvůli její náročnosti nelze. Letos jsme jako téma zvolili ptáky v kuchyni. Ti tam mají nezastupitelné místo a bylo to vidět i na zájmu. Děkuji všem, kteří se přišli podívat, a především všem, kteří do soutěže investovali svůj um,“ řekla Deníku myslívská starostka Marie Pícková, která musela být spolu s dalšími organizátory nadmíru spokojena nejen s počtem soutěžících a úrovní prací, ale i množstvím příchozích. Ti svými hlasy zvolili nejen nejúspěšnější kuchaře a cukráře ve všech osmi kategoriích, ale zároveň rozhodli o tom, že absolutní vítězkou se stala myslívská rodačka Jana Pastyříková. Bylo to pro ni sice již šesté celkové vítězství, ale přesto tato Pražačka, která však stále do Myslíva dojíždí na víkendy, neskrývala radost. „Pořád jsem neměla žádný nápad, jak ztvárnit dýni. Nakonec to vyhrál vydlabaný kmen, do kterého jsem zapracovala dýni s jakoby stromem a třemi ptáky. Pracovat jsem na tom začala včera večer po příjezdu a dělala jsem to až do rána, takže jsem na dnešek spala jen dvě hodiny,“ přiznala spokojená vítězka.

Radost měly ale i další ženy, které uspěly se svými výtvory. „Je to samozřejmě prestižní, uspět v konkurenci dalších žen,“ přiznala Deníku Ivana Havlíková, která zvítězila se svým kočárem pro princeznu v kategorii medové pečivo. Velké dílo jí dalo pořádně zabrat. „Věnovala jsem se tomu celý týden několik hodin denně, dokonce jsem si kvůli tomu vzala dva dny dovolenou,“ přiznala s úsměvem žena z Myslíva, pro kterou to také není první úspěch v soutěži. Sliny se sbíhaly i nad výrobkem další myslívské obyvatelky Jolany Koláříkové, která triumfovala v kategorii drůbež. „Své dílo jsem nazvala Ráj a tvořily ho husa Adam a kuře Eva. Pracovala jsem na tom zhruba čtrnáct dnů a z vítězství mám velikou radost, i když také není první,“ svěřila se Deníku úspěšná kuchařka.

Díla nejen těchto tří žen, ale všech soutěžících obdivovalo množství příchozích. „Jsem tu už poněkolikáté. Jezdím sem obdivovat um místních lidí a to, jak se dávají dohromady. Úžasná je i zdejší atmosféra,“ řekla Deníku Václava Malíková z Horažďovic, která přiznala, že vybírat nejlepší pokrmy není vůbec jednoduché. „Možná chybí ochutnávka. Člověk vybírá očima, ale možná může být někdy mnohem chutnější výrobek, který není tak pěkný,“ usmála se návštěvnice.

Někteří z příchozích ale měli to štěstí a díla ochutnali, dala se totiž také vyhrát v bohaté tombole.

Vítězové:

Ovoce a zelenina: Jana Pastyříková (Ptáci v trní aneb oživlé dřevo). Vepřové maso: Jana Vopalecká (Hnízdění). Drůbež: Jolana Koláříková (Ráj). Ryby a králíci: Ludmila Havlíková (Kapří hranolky). Zvěřina: Jaroslav Ticháček (Sherwoodský pantoflíček Robina Hooda). Studená kuchyně: Miroslava Fleisigová (Myslívský králík). Cukrářské výrobky: p. Drnková (skřet Glum). Medové pečivo: Ivana Havlíková (Kočár pro princeznu).