„Při pochodu se potká celá řada přátel, na druhé straně vznikl a pokračuje z toho důvodu, že je zde na Horažďovicku plánováno vybudování úložiště vysoce radioaktivního odpadu. I ta číslovka 16 vypovídá o tom, že ministři pořád chodí kolem dokola a nic se neřeší,“ uvedl starosta Chanovic Petr Klásek.

Všem, kteří bojují proti úložišti, jde po celou dobu také o to, aby se změnili zákony v České republice, aby obce, kterých se tahle problematika týká, mohly do jednání mluvit. „O to se bohužel přes všechny sliby žádná strana ani politici nezasadili,“ poznamenal Klásek.

Celá situace už byla mnohokrát projednávána. „Za celou dobu se vystřídalo jedenáct vlád. „Hlavní slovo mám ministerstvo průmyslu a obchodu. Bohužel my jako zástupci obcí nemáme žádnou možnost, s kým jednat. Jednali jsme v prosinci 2017 s ministrem Havlíčkem, poté skončil a jednali jsme s ministrem Hünerem, který řekl, že to bude jednou z jeho priorit, ale i ten v létě skončil. Nyní je tam ministryně Nováková. pro nás je tak velmi složité, s kým problém řešit. Bylo nám něco slíbeno, ale v závěru je vše jinak,“ řekl Klásek.

Dle jeho slov jim bylo slíbeno, že ať bude vláda jakákoliv, že na začátku roku 2018 budou dané postupy a začne se jednat o zúžení lokalit, to se ale nestalo.

Zahájení Tříkrálové sbírky v Klatovech.
FOTO, VIDEO: V Klatovech zahájili Tříkrálovou sbírku