„Touto akce jsme navázali na Noc s Andersenem. Ta se u nás konala poprvé v roce 2016 a jelikož z ní děti byly tak nadšené, že mě poprosily, zda by tady mohly spát ještě někdy,“ vysvětlila vznik akce knihovnice Lenka Homolková.

Akce je pokaždé věnována námořníkům, letos byl tématem přímo Robinson, letos se rozhodli vyplout na Pevnost Boyard, což si děti přály. „Máme tady třicet dětí, které jsou rozděleny do pěti družstev. Čtyři děti nám ještě pomáhají na stanovištích. Byl tak velký zájem, že jsme nemohli ani vyhovět všem,“ sdělila Homolková.

O víkendu se v Klatovech konaly Dny evropského dědictví.
FOTOGALERIE: Náměstí zaplnila Leona Machálková i The Tap Tap

Stejně jako v soutěži družstva sbírala klíče a nakonec hledala indicie. Nechyběl ani otec Fura, přesýpací hodiny, ani pokřik. Poklad hlídali tygři v podání dvou dětí.

Ještě před samotnou soutěží si mladí účastníci vytvořili námořnický tužkovník a také napsali vzkaz, který následně uzavřeli do láhve, který zanechali dalším generacím.

Děti si soutěž užívaly, lezly po kladině, po lanech, bojovaly na lavičce, prolézaly mezi provazy, plnily různé úkoly. „Moc se mi tady líbí. Jsem tady poprvé a chtěla bych jít znovu. Hledala jsem v krabici a lezla po provazech,“ řekla sedmiletá Verunka Jílková.