Šlo o 31. ročník výstavy zahrádkářů a 13. ročník Zahrady Pošumaví, která je mezinárodní, letos se však nemohli dostavit zahrádkáři z Německa. „Vystavovalo jedenáct organizací, za což jsme velmi rádi. Poprvé jsme měli expozici jiřinek ze Staňkova v rámci spolupráce. Svoji premiéru na výstavě měli zahrádkáři z Chudenic, které musím pochválit za krásnou přípravu,“ uvedl předseda územní organizace Českého svazu zahrádkářů Klatovy Josef Novotný.

Nechyběla ani výstava dětských prací, která však nebyla tak pestrá jako v předchozích letech. „Každý rok se nám zde prezentuje 15 až 17 škol, letos to bylo pět. Míváme tak 250 až 300 prací, ale tentokrát jen 86. Bohužel se podepsala současná situace,“ poznamenal Novotný.

Na výstavě ale i tak bylo k vidění mnoho zajímavých výpěstků od jablek přes papriky až po česnek či cukety a mnoho dalšího. Bohužel si je ale neprohlédlo tolik diváků, jako bývá zvykem.

„Měli jsme malou účast, ale jsme rádi i za ty, kteří sem přišli, protože to děláme jen pro ně. Za nízkou účastí stál strach i to, že mnozí o výstavě nevěděli. O jejím uspořádání jsme totiž rozhodli až ve středu, protože jsme čekali, jaká budou platit opatření. Zrušili jsme nakonec jen pondělní den, kdy sem chodily děti ze školek a podobně. Další změna se týkala soboty, která byla deklarována jako den bramboráře, ale museli jsme zrušit přednášku i ochutnávku,“ vysvětlil Novotný s tím, že nakonec byli zahrádkáři rádi, že vůbec mohli výstavu uspořádat, i když s dílčími omezeními.

Během soboty tam ohledně brambor radil odborník, kterého se návštěvníci měli možnost na cokoliv zeptat.

Svoji perníkářskou tvorbu tam zájemcům předváděla i známá perníkářka Radka Grösslová.

Nehoda v Klatovech.
Řidičce se udělalo nevolno a skončila v oplocení