Například v nýrské základní škole v Komenského ulici přivítali 24 prvňáčků. Mezi nimi i Evičku Rayserovou. „Do školy jsem se těšila, už umím počítat do třiceti. Anglicky," pochlubila se školačka. „Školu ale předem nijak neřešila, ani jsme se zvlášť dopředu neučili. Jen když projevila zájem," smála se její maminka Iveta.

Do prvních tříd nastupuje na Klatovsku letos cca 550 dětí, z toho zhruba 300 přímo v Klatovech. Mezi nimi i šestiletý Matýsek Matejčík, který poprvé usedl do lavice ZŠ v Plánické ulici. Do školy ani na paní učitelku se příliš netěšil, připravený ale byl. „Baví mě čtení, ale počítání moc ne. Trochu jsem se už učil s maminou. Těším se, že budu mít ve škole nové kamarády. Co mě bude bavit dál, ještě nevím," řekl před vstupem do školy Matýsek.

Někde školáci nastupují později. Například v Janovicích nad Úhlavou až v pátek, ve čtvrtek se tam sešli hlavně bývalí žáci. Konala se tam totiž oslava 90. výročí otevření školní budovy.

Vedli jste dnes svého prvňáčka do školy? Vyfotili jste si ho na památku? Pošlete nám fotografii se jménem a bydlištěm my ji otiskneme na našich stránkách. Fotografie posílejte na e-mail: redakce.klatovy@denik.cz.

David Kojan, Daniela Loudová