Poslední dva pokoje z 27 plánovaných se vlastní toalety, umyvadla a sprchového koutu dočkaly v uplynulých dnech. Také letošní investici ve výši 300 tisíc korun hradil Plzeňský kraj.

„Lůžkové pokoje vybavujeme sociálním zařízením postupně od roku 2004. Každý rok jsme dělali zpravidla dva nebo tři, abychom úpravy mohli dělat za plného provozu a neomezovali si jednorázově kapacity nemocnice,“ řekl ředitel nemocnice Martin Grolmus.

Nemocnice má sice 55 pokojů s celkem 140 lůžky, ale u zbývajících již vlastní toalety nezvažuje. „Zhruba polovina našich pacientů je imobilních a jsou plně odkázáni na péči ošetřovatelů. Sociální zařízení přímo na pokoji by tak nevyužili. Byla by to zbytečná investice a navíc bychom museli ubírat lůžka a snižovat kapacitu, což při současné poptávce po péči v naší nemocnici není žádoucí,“ vysvětlil Grolmus s tím, že pro imobilní pacienty slouží speciálně upravené umývárny a toalety na každé lůžkové stanici.

Kromě dostavby sociálního zařízení se v pokojích postupně dělaly i nové rozvody inženýrských sítí a před pěti roky se kompletně vyměňovaly televizory a posiloval signál wi-fi, aby byl ve všech prostorách pro pacienty. Ještě před tím se dostavby a modernizace dočkal také objekt rehabilitace.

„Kromě skvělé péče tak nemocnice nabízí všem svým pacientům i komfort pobytových služeb odpovídající standardu 21. století,“ uvedla radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Nejbližší investice se v nemocnici soustředí hlavně do venkovních prostor. „Budeme opravovat chodníky a rozšiřovat parkovací stání o dalších 14 míst. Přibývá pacientů, kteří i k hospitalizaci přijedou svým autem a po dobu pobytu v nemocnici chtějí mít svůj vůz raději v areálu nemocnice,“ doplnil ředitel.

Vítání občánků v Klatovech 25. září 2019.
PODÍVEJTE SE: V Klatovech vítali nové občánky