„Už osm let jezdíme do Velkého Boru a spolupracujeme na výstavách. Letos zde udělal výstavu náš spolek Klub české historie s obecním úřadem. Jde o výstavu ke sto letům československé koruny a poštovní známky. Jde o jedinou výstavu v České republice, o které vím. Jediná byla na Pražském hradě, kterou dělala Česká národní banka. Výstava mapuje sto let vývoje československé a české koruny a taktéž známky. K vidění je kompletní oběživo za sto let,“ uvedl za Klub české historie Klatovy Ivan Rubáš, který během zahájení připomněl zajímavosti z historie mincí, například i to, jak se dostala dívka sázející lípu na československou korunu.

Rubáš by měl i jedno velké přání, aby se výstava mincí, bankovek a známek stala putovní. „Přál bych si, aby výstavu navštívily školy se svými žáky. Byl bych rád, kdyby oslovila i úřady a městyse, aby byla výstava každý měsíc na jiném místě a mohlo ji tak vidět co nejvíce lidí,“ řekl Rubáš.

O doprovodný program se postaral pěvecký sbor Velkobor a také hráč na pilu Pavel Krois.

Výstava je již v pořadí třicátou, která se koná ve Velkém Boru. „Děláme dvě ročně. Měli jsme téma například Šumava, myslivost, Praha, rybářství a podobně. Současná výstava mincí a známek bude k vidění do 8. listopadu, navštívit je ji možno denně od 7 do 15 hodin, o víkendech je možné se domluvit na obecním úřadě,“ sdělil za pořádající obec Václav Drha.

Česká národní banka vydala zlatou minci s motivem vodního hradu Švihov, která je součástí cyklu Hrady České republiky.
FOTOGALERIE: Hrad Švihov je na zlaté minci