Jak se vyrábějí jitrnice, jelita, tlačenka nebo zabijačková polévka, se mohli dozvědět zájemci z obce Újezd u Plánice přímo na své návsi, kde ukázky výroby předvedli před zraky diváků v rámci tradičních vepřových hodů zkušení řezníci.

„Protože jsme se nechtěli dostat do křížku se zákonem, prase se tentokrát v Újezdě nezabíjelo před zraky diváků, ale bylo zabité již dovezeno. Z dovezeného masa jsme lidem ukázali, co se dá při tradiční zabijačce všechno vyrobit, jak se to dá ochutit a podobně,“ říká hostinský Jaroslav Peksa. Zájemci z řad veřejnosti si zabijačkové speciality mohli na místě i zakoupit. Újezdští tak o víkendu snědli pochutiny hned ze dvou metrákových prasat. „Abychom měli dostatek dobrot pro všechny, nechali jsme vyrobit jitrnice, jelita, tlačenky, ovar i polévku hned ze dvou pořádných prasátek,“ dodává hostinský.

„Když člověk vidí, jak se tyto výrobky vyrábějí, pak mu hned lépe chutná,“ říká Václav Kodalík, který se sám aktivně zapojil do práce na zabijačce.

„Jitrnici si v obchodě nekoupím, protože nevím, jak dlouho na pultě leží a netuším jestli do ní nebyly přidány například konzervační látky a podobně. Ještě snad maso od řezníka, ale v supermarketu maso nekupuji vůbec, protože může být i několik měsíců staré, mnohdy zamražené projelo půl Evropy. Původ je tedy nejistý a přes igelitový obal si nemůžu k masu ani přičichnout. Na veřejných akcích to je něco jiného. Výrobky vidíte, vidíte v jakém jsou stavu, jak jsou uskladněny, jakou mají barvu i vůni. Když se všechno v minulosti na veřejných zabijačkách vyrábělo a lidé se mohli do akce zapojit a vyzkoušet si to, bylo to přeci jen trochu jiné. Proto si myslím, že je škoda, že veřejné zabijačky zanikají,“ zlobí se návštěvnice akce Jiřina Smolová.

Zabijačka měla na vesnici vždy své kouzlo a všichni se na ni celý rok těšili. „Vždy se sešla spousta známých, dobře se všichni najedli a napili a bylo veselo. Část zabijačky se vždy roznesla jako výslužka po sousedech. Když zabíjeli oni, tak výslužku zase oplatili. Lidé tedy měli k sobě blíž a utužovali tím dobré vztahy. Dnes jsou lidé víc uzavření do sebe a málo se navštěvují,“ myslí si další návštěvník akce Vladimír Kábrt.

Pořádání veřejných zabijaček podléhá přísným normám a nařízením, které jen málokdo může v mnohdy polních podmínkách dodržet. Proto v mnohých obcích dokonce v posledních letech od velice populárních zabijaček ustupují. Pořadatelé se totiž bojí pokut za porušení veterinárního zákona.