„Během pondělního odpoledne a úterního rána vyjížděli hasiči ve 28 případech k padlým stromům, v 16 případech k čerpání vody ze zatopených sklepů a domů. Patnáctkrát vyjeli k technickým zásahům spojeným s odstraňováním následků vydatného deště. Nejvíce zasaženy byly oblasti Klatovska, Domažlicka a Plzně jihu,“ řekl krajský mluvčí hasičů Petr Poncar.

Lukavice u Strážova.Zdroj: Zuzana Potužáková

Klatovští hasiči se rozhodně nenudili, pomáhali dokonce i německým kolegům. „Zasahovali jsme v Klatovech i v Malé Vísce, Švihově, Malechově, Tajanově, Tupadlech a na dalších místech. Vyjížděli jsme k zatopeným sklepům, dvorům a ucpaným vpustím, protože jak voda tekla z polí, tak se ucpávaly. To je letitý problém třeba v Lubech. Pomáhali jsme i německým kolegům, když jsme zasahovali ve Furth im Waldu, kde kroupy poškodily střechy,“ shrnul zásahy velitel stanice hasičů Klatovy Miroslav Marek.

Ilustrační fotografie.
Slováka hledala policie půl roku, teď už je v base

V Klatovech působily problém řidičům velké laguny, které se tvořily na několika místech na silnicích, například pod viaduktem v Domažlické ulici, na Plzeňské ulici pod hřbitovem a pod parkánem, kde bylo až 50 cm vody. S lagunou se při takovýchto větších přívalových deštích potýkají také v Lubech poblíž školky, kde vodu neudržela ani opěrná zeď a tekla dál. Naštěstí lidé utěsnili dveře, a tak nenapáchala voda takové škody.

Nešťastní jsou po pondělku také členové klatovské parkurové skupiny Freelance People, kterým voda zaplavila celou halu ve Voříškově ulici v Klatovech, kterou nově otevřeli v říjnu 2016. Museli tak zrušit veškeré aktivity a zatím nevědí, jak se se situací vypořádají.

Klatovy.Zdroj: Jana Olšavská

Na Sušicku měli hasiči čtrnáct výjezdů, z toho sedm profesionální jednotka. „Padl tu strom na dodávku, což se naštěstí obešlo bez zranění, popadaly i další stromy. Zaměstnaly nás také vytopené byty,“ uvedl velitel stanice hasičů v Sušici Petr Ježek.

Velké problémy natropily kroupy v Hrádku u Sušice. „Někdy kolem půl šesté se setmělo a přišel příval s kroupami, trvalo to zhruba patnáct minut. Spláchlo to v podstatě hlínu z polí a šlo to do obce. Museli jsme vyhlásit poplach, aktivovat hasiče a vše se uklízelo, hlavně místní komunikace. Pracovníci údržby silnic čistili vpustě do kanálů, protože byly zalepené kroupami a omláceným listím. Udělali jsme to nejnutnější, ale v noci přišel další příval, sice bez krup, ale tím, jak byly silnice narušené, tak máme zničeno tři až čtyři sta metrů komunikace, která je vymletá půl metru hluboko. Sháníme mechanizace, abychom to mohli opravit, protože jsou nahoře domy, ke kterým se lidé auty nedostanou,“ popsal situaci starosta Hrádku Josef Kutil.

Hrádek u Sušice.Zdroj: Josef Kutil

Řádění počasí se nevyhnulo ani železničním tratím, ale zde nešlo o větší škody. „Došlo k pádu jednoho stromu do kolejiště v úseku Klatovy – Běšiny v 4.25 hodin a v 5.31 byl obnoven provoz. Vše se obešlo bez zranění a škod. Další událostí byla porucha staničního zabezpečovacího zařízení ve stanici Klatovy směr Běšiny od 22.40 do 2.45 hodin. V tu dobu byl provoz řízen ručně,“ sdělil mluvčí Správy železničních dopravních cest Marek Illiaš.

Reprezentant Jan Sýkora předal nemocnici fotolampu.
FOTO: Reprezentant Jan Sýkora předal nemocnici fotolampu