Kromě klasického plesového programu, jako předtančení, losování cen či dámské volenky, nechybělo ani předávání pačejovských „Oskarů" nebo výtěžku charitativní akce.

Pomoci Janě Bendové z Klatov, která po operaci skončila na invalidním vozíku, bylo cílem charitativní akce, kterou vyhlásil pačejovský Junák. „Rodina Jany Bendové má totiž kořeny v Pačejově, takže skauti na první adventní neděli vyhlásili akci s cílem pomoci jí hradit léčebné výlohy. Musí totiž jezdit až na Slovensko a zdravotní pojišťovna léčbu nehradí," vysvětlil starosta Pačejova Jan Vavřička.

Symbolické darovací listiny na začátku plesu předali zástupci pačejovských spolků a obce manželovi Jany Bendové Lukášovi a jejich dětem Nikolce a Ondrovi. Dohromady se Pačejovským podařilo vybrat padesát čtyři tisíc korun. „Je to super, až nepředstavitelné, jak se to tady „rozjelo". Z Pačejova pochází můj otec a když o tom začal koncem loňského roku mluvit, říkal, že se toho chopili skauti a že se toho chopili zdatně. A dopadlo to úplně skvěle, teď jen aby to pomohlo," neskrýval dojetí Benda.

Nejlepší z nejlepších

Jednou z hlavních částí programu bylo také vyhlášení výsledků druhého ročníku ankety „Nejlepší z nejlepších". „Spolky nahlašují nejlepší členy, kteří se nejvíce podíleli v uplynulém roce na činnosti svého spolku nebo dosáhli výjimečných úspěchů ve své oblasti. Jsou to vlastně takové malé pačejovské „Oskary"," smál se Vavřička. Poháry z jeho rukou převzali František Vaněk z tenisového klubu, Miroslav Žitník mladší za automotoklub, Zdeněk Voska z TJ Sokol, Jaroslav Buchta za SDH Pačejov, Miroslav Šimon za SDH Velešice, soubor Šikbaby, který je součástí Spolku pro obnovu památek v krajině pod Slavníkem. Pohár zástupci Junáka předal pačejovský místostarosta Tomáš Cihlář, za skauty totiž získal cenu starosty sám starosta Vavřička. Zvláštní ocenění a devátý pohár pak získal za vyvážené zpravodajství o dění na Pačejovsku Klatovský deník.

„O půlnoci došlo i na očekávané slosování vstupenek a samozřejmě na květinovou a perníčkovou dámskou volenku. Atmosféra plesu se dá jen těžko vystihnout. Všichni se přišli především bavit a to bylo znát na každém kroku," zhodnotil druhý pačejovský spolkový ples Cihlář.

David Kojan