„Po výstavbě hřiště v Točníku, Habarticích, Drslavicích a dalších integrovaných obcích se dostává i na Čínov. Toto hřiště je trochu netradiční, a to v tom smyslu, že doplňuje náves, která zde vznikla před zhruba deseti lety, a ladí s jejím charakterem. S podnětem přišli obyvatelé, když zde přibývalo malých dětí. Hřiště tu bude mít jistě využití nejen pro místní, ale i pro ty, kteří tudy projíždějí na kole nebo autem,“ řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Autorem originálního hřiště v Čínově je sochař Václav Fiala z Klatov. „Kdysi jsem zde dělal zvoničku a následně jsem navrhl úpravu tohoto prostranství, protože jde o obec, která nemá náves. Šlo o postupný proces, kdy zde vznikla studna, speciální snídaňová lavička a kovář Miroslav Trefanec udělal originální kříž. Když se změnilo osazení obyvatel, jsou zde rodiny s dětmi, byl jsem požádán, abych vymyslel stylové hřiště, aby zapadlo do návsi,“ uvedl Fiala.

Ilustrační fotografie.
Ženy se popraly, zasahovali strážníci

Hřiště pro něj bylo premiérou, čekala ho mnohá úskalí. „Netušil jsem, do čeho se pouštím. Když dělám kamenné pomníky, není tam žádný problém s bezpečností. Musí tam být nezničitelnost, ale tady je spousta zásad, aby se děti neporanily. Nakonec jsme vše vyřešili,“ poznamenal sochař.

Svěřil se i s tím, že s nápadem na archu přišel jeho syn. „Lámal jsem si hlavu, jak hřiště udělat, a v té době jsem synkovi předčítal Biblické příběhy a on přišel s tím, abych udělal Noemovu archu. Našel jsem si půdorys údajné lodi a pustil se do toho. Akorát moje archa má pět metrů a skutečná měla 137 metrů,“ dodal Fiala.

Dětem se nové neobvyklé hřiště líbí, což bylo patrné z toho, s jakou radostí se na ně vrhly.