„Jde o tradiční akci, na které se setkávají lidé, kteří patří k naší farnosti a spousta hostů z blízkého i vzdálenějšího okolí. Jsme rádi, že tato tradice stále trvá, protože je pěkná. To, že přijede šedesát sedmdesát lidí, ukazuje, že přijali akci za svou," uvedl plánický farář Miroslav Dítě.
Trasa, kterou je pochod veden, není vybrána náhodou. „Po cestě chodila maminka Františka Křižíka pěšky do Klatov pro pečivo, které nosila na zámek panstvu. Chodila asi dvakrát týdně s nůší. Proto máme Marii Paluskovou, která představuje paní Křižíkovou," řekla jedna z organizátorek Anna Ornová.

Už od prvního ročníku se účastní pochodu po Křižíkově stezce Josef Steiner z Klatov. „Jsem rodilý Pláničák, strávil jsem zde 40 let, takže jsem rád, že jsem se mohl také podílet na přípravě trasy pochodu. Tenkrát paní Ornová hledala někoho, kdo by měl s turistikou zkušenosti. Jsem nadšený turista, jezdím do rakouských i do italských hor," sdělil Steiner.

Na pochod se vydaly všechny generace. Od několikaročních dětí až po seniory.

Nedílnou součástí pochodu je paní Křižíková v podání Marie Paluskové, která minulý rok oslavila již 90. narozeniny. „Když se pochod zakládal, tak jsem dostala za úkol být stylově oblečena jako paní Křižíková, a tak chodím stále. Tradice pokračovala, tak jsem se tak oblékala pořád. Mnohokrát se mi stalo, že si mě lidé s paní Křižíkovou pletli. Můj otec měl pana Křižíka jako kamaráda, tak mám na něj i já hezké vzpomínky. Naposledy jsem ho viděla, když tady mluvil na radnici a říkal, že si pamatuje vše, co prožíval u kostela s kamarády. To se mi zapsalo do paměti," vzpomínala Palusková.