Šestiletý desaterák, který váží 150 kilogramů, napadl počátkem února v návštěvnickém centru na Kvildě jednoho z návštěvníků a lehce ho zranil. Národní park Šumava se snažil držet událost pod pokličkou a chtěl problémové zvíře zastřelit.

Poté, co o události jako první informoval Deník a přidala se i další média, vzedmula se proti utracení jelena v celé republice vlna odporu. Do věci se nakonec osobně vložil ministr životního prostředí Richard Brabec, jenž zařídil, že se Standa přestěhuje do prezidentské obory v Lánech.

A to se ve čtvrtek poté, co na začátku tohoto týdne shodil paroží, také stalo. „Jelen Standa byl do obůrky v Lánech převezen bez komplikací. Uspání a převoz zajišťovaly osoby, které k této činnosti mají příslušná oprávnění. V průběhu převozu jelena kontroloval veterinář,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Standa byl po svém převozu umístěn do karantény v lánské oboře. „Jelena nyní budeme pozorovat, abychom zjistili, do jaké míry je nebezpečný, a jestli je zdravotně v pořádku,“ vysvětlil ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, podle kterého by Standa měl pobývat v karanténní obůrce asi měsíc. Pak bude začleněn do stáda, kde si bude muset vybudovat svoji pozici.

Slavnostní zahájení mezinárodního mládežnického basketbalového turnaje Easter Cup v Klatovech.
PODÍVEJTE SE: Turnaj Easter Cup začal v Klatovech ve velkém stylu

(ki, jb)