„Přijelo deset souborů. Jsou z Gruzie, Ukrajiny, Slovenska, Moravy a Čech. Já osobně bych vyzdvihla vystoupení vojenského uměleckého souboru Ondráš. Trvalo několik let, než se nám podařilo vyjednávání dovést do zdárného konce,“ řekla Deníku ředitelka festivalu Denisa Valentová.

Zajímavým souborem je Česká beseda. Ač nese ryze český název, je z Ukrajiny. Byl tam založen z iniciativy české učitelky. „Soubor se nazývá Česká beseda, protože to byl první tanec, který tančili naši krajané. Členové souboru jsou potomci volyňských Čechů, teď tančí pátá a šestá generace. Protože už v rodinách tak málo slyšíme češtinu a spíše hovoříme ukrajinsky, učíme se v našem spolku české písně a tance,“ vysvětlila předsedkyně Žytomyrského spolku volyňských Čechů Ludmila Čiževská.

Při pátečním slavnostním zahájení festivalu ale měl největší úspěch dětský foklorní soubor Tseluri z Gruzie, který si za svá temperamentní vystoupení vysloužil bouřlivý potlesk.

Soubory vystupují na různých místech v Klatovech v sobotu i v neděli, hlavní galaprogram se koná v sobotu od 20 hodin na náměstí.

Losovací aktiv Okresního fotbalového svazu Klatovy 2017
FOTOGALERIE: Okresní soutěže znají týmy nové sezony