Prvním bodem programu je návštěva sušické společnosti Solodoor, která vyrábí dveře. V avizovaných osm hodin ale na vyzyvatele Miloše Zemana čekáme marně. Zaskočilo ho zimní počasí, a tak má zpoždění. Je tak čas se zeptat, co je pro něj připraveno. „Vezmeme ho na prohlídku výroby, protože chtěl vidět něco unikátního. A my máme opravdu unikátní stroj na výrobu dveří s oblou hranou, je jediný v republice. Byla to rekordní investice v dějinách Solodooru, stálo nás to více než sto milionů,“ vysvětlil ředitel firmy Martin Dozrál. „Máme pro něj dárečky typické pro Sušici. Věřím, že po volbách ho tu přivítáme už jako prezidenta a budeme mu moci město ukázat, dnes je bohužel málo času,“ uvedl starosta Sušice Petr Mottl.

Drahoš dorazil s pětačtyřicetiminutovým zpožděním a hned zamířil do výroby. Prohlédl si stroje, poptal se na výrobu a občas se zastavil u některého pracovníka a prohodil s ním pár slov. „Já jsem si ho vyfotil a pak jsem se ho zeptal na spornou fotografii s paní Merkelovou. On mi vysvětlil, že to bylo vytrženo z kontextu,“ řekl Deníku Alois Petr. Ne všichni ale měli o diskusi zájem. Jedna žena, i když u ní prezidentský kandidát zastavil, pokračovala dále v práci.

Hasičský ples v Plánici 2018.
FOTOGALERIE: Hlavní výhrou na hasičském plese v Plánici bylo živé sele

Po bleskové prohlídce firmy, jež má přes dvě stě zaměstnanců, se Drahoš s doprovodem přesunul do nedalekého pekařství Rendl. Před provozovnou na něj čekalo několik žen. „Já jsem vás volila v prvním kole a budu i ve druhém. Jsem ráda, že jste přijel k nám do Sušice,“ říká mu jedna z nich a potřásá si s ním rukou. Josef Tauchen z Rabí žádá Drahoše o podpis a na oplátku mu věnuje dvě turistické známky na hůl. Pak už jde Drahoš do pekařství, kde ho vítá prodavačka, jež má na prsou placky s nápisy „Zeman není můj prezident“ a „Babiše do koše“. Následuje rychlá prohlídka provozovny. „Takovou slávu jsme tu ještě neměli,“ říká jedna z pekařek, zatímco jeden z pekařů při pohledu na naši skupinu s úsměvem utrousí: „Zřejmě noví brigádníci.“

Žádná zásadní témata se neprobírají, jen majitel pekařství Karel Rendl popřeje Drahošovi úspěch ve volbách a na památku mu daruje album s historickými snímky Šumavy a velký koláč s nápisem Jiří Drahoš 2018. „Takový koláč jsem ještě nikdy nedostal,“ usmívá se Drahoš, rychle se ale musí loučit. Cestou k autu ještě dostává kávu od zástupců nedaleké pražírny a podepisuje se jim na hrneček a pak už je čas odjezdu.

Prácheňský reprezentační ples v Horažďovicích.
FOTOGALERIE: Reprezentační ples v Horažďovicích se vydařil

Zatímco v Sušici jeho návštěva velký rozruch nevzbudila, v Klatovech je to úplně jiná káva. Na prezidentského kandidáta čeká zhruba dvě stě příznivců, na chodníku stojí dokonce mateřská škola. Děti Drahošovi mávají a tleskají, v pamětnících to může vyvolat vzpomínku na doby, kdy státníky vítali pionýři. Politika očekává také řada novinářů, je mezi nimi dokonce i štáb z Německa.

Drahoš, kterého přivítal místostarosta města Václav Chroust, neskrývá překvapení z velké účasti. „Jsem dojat, nečekal jsem, že vás v takovém počasí přijde tolik,“ pronáší k davu. Prohodí ještě dalších pár slov, s několika lidmi se vyfotí. „Tatínek mě za to zabije,“ říká mu upřímně mladá žena poté, co ji její kamarádka s Drahošem vyfotografovala. Pak už se Zemanův vyzyvatel přesunuje na schody kostela a odpovídá na dotazy. Řeší se zásadní záležitosti, lidé se ho ptají na euro, orientaci ČR či migranty, ale i třeba, jak se vypořádá s útoky Miloše Zemana a jeho lidí. Drahoš vysvětluje, že ohledně přijetí euro je třeba respektovat názor veřejnosti, která ho nechce, ale že je na druhou stranu nutno vést diskusi. Slibuje, že v případě zvolení bude řádným prezidentem a že nepovede republiku na východ. Co se týče migrantů, je podle něj nutné řešit situaci přímo v Africe. Lidé mu za odpovědi tleskají, vyjadřují mu podporu. „Až Miloše Zemana ve druhém kole porazíte, nezapomeňte mu pogratulovat k pěknému druhému místu,“ volá na něj jeden z příznivců. Kritický hlas nezazněl žádný.

Pak už si Drahoše pro sebe „zajali“ novináři z novin, rádií i televizí. Po odpovědích na pár otázek opustil Klatovy. Čekalo ho Domažlicko.

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Kdo usedne na Pražském hradě?
Boj o voliče: Drahoš by měl na Tachovsko, Zeman na Šumavu