Konaly se tam totiž zápisy. Dříve byly rozděleny do dvou dnů, letos už byly ve všech mateřských školách jen v jeden den.

Poprvé si přišla pohrát do školky i Anička Slámová, které se v MŠ Klatovy v Karafiátově ulici nejvíce líbila kuchyňka, kde si vydržela hrát po celou dobu, co její maminka vypisovala přihlášku. „Těším se do školky. Nejvíce na hračky," svěřila se Anička.

Ani její maminka nemá z nástupu do školky obavy. „Malá má ráda děti, takže se podle mě do školky těší. Obavy asi ani z ničeho nemám, možná z nového prostředí. Máme ještě trochu problém s plenami, ale toho se do případného nástupu zbavíme. Aničce budou za týden tři roky, jsme u zápisu poprvé, dříve jsme to nezkoušeli, tak snad s přijetím nebudou žádné problémy," řekla Deníku maminka Šárka.

Ještě než vůbec zápisy začaly, už se vědělo, že všechny žádosti rodičů nebudou vyřízeny kladně. „Předpokládáme, že k zápisu přijde přibližně 300 dětí. Mezi nimi jsou však pokaždé i ti, kteří nastoupí až o rok později. Rodiče si chtějí takzvaně zarezervovat místo. Nyní mateřské školy navštěvuje 287 předškoláků, ale 54 z nich bude mít odklad školní docházky. Od září bude v mateřských školách navýšena kapacita z 870 míst na 887, takže se dostaneme cca na 250 volných míst připravených pro zápis," informovala před časem vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Klatovy Alena Kunešová.